Logo Realitatea.md

Realitatea TV: Ioniță s-a întâlnit cu reprezentanții FMI. BEM, în atenția organizației internaționale

03 Octombrie 2014, 09:15 // Economie

Fondul Monetar Internațional este îngrijorat de situația creată în sistemul financiar-bancar din Republica Moldova, în special de fraudarea Băncii de Economii și va veni cu o serie de recomandări pentru autorități. Despre aceasta a declarat președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, care s-a întâlnit cu reprezentanții FMI. Un alt subiect de discuții a fost și tergiversarea adoptării Legii bugetului de stat pe anul 2015, care cel mai probabil va fi adoptat deja de către noul Parlament.

”Bugetul, cred că varianta ideală este februarie-martie. Ei și-au notat lucrul acesta. Nu cred că va fi posibilă votarea mai devreme. Am vorbit foarte mult de gajurile false care sunt în sistemul bancar, sute de milioane de lei gajate. Evident am dat exemplu Banca de Economii”, a spus Ioniță.

Veaceslav Ioniță nu exclude că și alte bănci din țară eliberează credite false, dar, în prezent, autoritățile examinează doar situația de la Banca de Economii. ”Problema aceasta există la toate băncile. Acum nu avem mandatul să vorbim de toate celelalte bănci. Fondul Monetar va face recomandări foarte clare în privința expunerilor mari, creditelor mari și a gajului”, a explicat președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, Banca Națională a Moldovei are toate instrumentele pentru a stopa fraudarea băncilor, însă acestea nu sunt funcționale. Asupra acestui fapt au atenționat și reprezentanții FMI.

Anterior, Ioniță a prezentat mai multe scheme de sustragere a banilor de la BEM prin firme offshore, dar și prin credite neacoperite de gaj. Deputatul a subliniat că din bancă au fost sustrase astfel în jur de 450 de milioane de lei, iar unul dintre beneficiari este liderul PLDM, Vlad Filat și compania condusă de nepotul său, Caravita Co. După dezvăluirile publice, Ioniță a fost dat afară din fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Misiunea Fondului Monetar Internațional se află la Chișinău în perioada 25 septembrie - 7 octombrie.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7760 0.0000%
USD USD 18.0446 0.0000%
RUB RUB 0.2313 0.0000%
RON RON 4.0914 0.0000%
UAH UAH 0.6405 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile