Logo Realitatea.md

Reforma fiscală și instabilitatea creată în sudul țării. Președintele Consiliului Raional Cahul: Comratul nu trebuie să fie principala regiune din Sud

19 Septembrie 2017, 16:56 // Actualitate

Reforma fiscală atât de necesară Republicii Moldova ar putea intra în instabilitate, cel puțin în sudul țării. Serviciul Fiscal de Stat, Trezoreria, Centrul de Standardizare şi Metrologie Cahul, Secţia de evaluare şi control a CNAM urmează să treacă de la Cahul, la Comrat, fapt ce a trezit nemulțumirea conducerii raionului.

Foto: Cahul.md

Capitala Sudului, în Găgăuzia? Reforma fiscală și impactul economic negativ asupra regiunii de Sud a țării

„Astăzi am avut ședința Consiliului Raional unde consilierii și-au declarat îngrijorarea și dezacordul cu această reformă. Trebuie să aibă loc consultări publice, să fie un dialog mai clar. Ce ar însemna această reformă? Serviciul Fiscal de Stat, Trezoreria, Centrul de Standardizare şi Metrologie Cahul, Secţia de evaluare şi control a CNAM, CNAS, vor merge la Comrat, lucru cu care noi nu suntem de acord. Este nevoie de o descentralizare pe care Guvernul și-a asumat-o, dar nu credem că Comratul trebuie să fie principala regiune din sudul țării. Ei au autonomie și au destule facilități”, a declarat președintele Consiliului Raional Cahul Ion Groza.

Totodată, Groza spune că a fost făcută o interpelare din partea tuturor primarilor, însă fiecare minister în parte răspunde că este vorba despre planificarea reformei. Astfel, acest afirmă că nu există o claritate și așteaptă o masă rotundă în care să fie explicate beneficiile acestei reforme.

Realitatea.md amintește că potrivit unei analize efectuate de către Experts for Security and Global Affairs Association, Raionul Cahul are o amplasarea strategică, infrastructura cu acces la comunicaţii de transport naval, terestru, cale ferată, frontiera cu două state vecine, fapt ce defineşte importanţa sa incontestabilă pentru securitatea şi stabilitatea, inclusiv economică şi financiară a regiunii.

De menționat că raionul Cahul este al cincilea după suprafaţă (1545,28 Km²) şi cu 124,6 mii de locuitori (3,51% din populaţia R.Moldova). Întreaga U.T.A. Găgăuzia are cu doar 1% mai multă populaţie. Mai mult, conţinutul şi recomandările unui studiu de fezabilitate, elaborat de experţi din Suedia contractaţi de guvernul R. Moldova şi care recomandă păstrarea capitalei de sud la Cahul, cu toate atributele sale.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.6652 0.7646%
USD USD 17.2389 0.0580%
RUB RUB 0.2267 -0.5265%
RON RON 4.2410 0.7746%
UAH UAH 0.6050 -0.1156%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile