Logo Realitatea.md

Regulamentul ”Prima Casă” ar putea fi modificat. Ministerul Finanțelor propune un proiect pentru consultări publice

02 Noiembrie 2018, 16:47 // Economie

Regulamentul ”Prima Casă” ar putea fi modificat. Proiectul unei hotărâri de Guvern este propus pentru consultări publice de către Ministerul Finanțelor. Una dintre modificări prevede excluderea carnetului de muncă din lista actelor ce urmează să le prezinte instituțiilor bancare, la solicitarea creditului ipotecar în cadrul programului ”Prima Casă”, potențialii beneficiari.

Foto simbol: straight.com

Conform proiectului, carnetul de muncă urmează a fi substituit cu un certificat eliberat de angajator și care va servi pentru confirmarea raporturilor de muncă între acesta și beneficiarul programului.

Autorii proiectului mai propun extinderea termenelor de circuit ale unor acte. Astfel, prezentarea de către banca comercială către ODIMM a contractului de ipotecă poate fi extins de la 30 de zile la 60 de zile calendaristice. Totodată, deoarece neprezentarea în termen a contractului de ipotecă poate avea loc din vina reprezentanților băncii, se propune ca banca în asemenea cazuri să acorde creditul în conformitate cu condițiile Programului, deoarece beneficiarul Programului nu trebuie să poarte consecințe pentru inacțiunile băncii, se spune în nota informativă la proiect.
Concomitent, în procesul de creditare ipotecară în cadrul Programului de stat “Prima casă” s-a constatat necesitatea de extindere a termenului oferit la încheierea contractului de vânzare - cumpărare și a contractului de asigurare a locuinței împotriva riscurilor de pieire sau deteriorare fortuită, la valoarea de înlocuire.

Respectiv, termenul de 5 zile lucrătoare prevăzut actualmente pentru efectuarea acestor acțiuni se propune a fi prelungit până la 15 zile lucrătoare.

Suplimentar, autorii consideră necesar de a completa Regulamentul de implementarea Programului de stat “Prima casă”, prin preluarea prevederilor art. I din Legea nr. 117/2018 pentru modificarea și completarea unor acte legislative care stabilesc căbeneficiari ai programului pot deveni persoane ce nu dețin în proprietate exclusivă sau cu alți membri ai familiei o locuinţă cu o suprafaţă locuibilă de peste 9 m2 pentru fiecare membru al familiei în decursul ultimelor 12 luni până la data solicitării creditului ipotecar.

Datele statistice arată că până în prezent, au fost acordate aproape 700 de credite, dintre care circa 125 prin intermediul Programului "Prima Casă 3", iar circa 70 - prin "Prima Casă 2".

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.0000%
USD USD 18.0329 0.0000%
RUB RUB 0.2785 0.0000%
RON RON 4.2187 0.0000%
UAH UAH 0.6843 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile