Logo Realitatea.md

Regulamentul privind reflectarea referendumului anti-Chirtoacă de către presa din Moldova, publicat în Monitorul Oficial

13 Octombrie 2017, 08:00 // Societate

Concepția privind reflectarea campaniei electorale la referendumul local privind revocarea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general al municipiului Chișinău din 19 noiembrie curent de către instituțiile audiovizualului din Republica Moldova, aprobată recent de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, va fi publicată astăzi, 13 octombrie, în Monitorul Oficial, scrie Moldpres.

Concepția stabilește modul de reflectare a campaniei electorale de către instituțiile audiovizualului din R. Moldova şi are drept scop asigurarea reflectării echitabile, echilibrate şi imparțiale a campaniei electorale la referendumul local din 19 noiembrie 2017, promovarea libertății de exprimare şi a pluralismului politic, stabilirea unor norme obligatorii pentru aplicarea în practică a acestor principii de către radiodifuzori.

Conform documentului, instituţiile media vor reflecta referendumul local în conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova, Codului electoral, Codului audiovizualului, Legii cu privire la libertatea de exprimare, Legii cu privire la asigurarea egalității de șanse între femei şi bărbați, Regulamentului privind reflectarea referendumului local din 19 noiembrie 2017 în mijloacele de informare în masă (aprobat de CEC), prezentei Concepții şi actelor internaționale la care R. Moldova este parte, respectând drepturile categoriilor de alegători cu nevoi speciale.

În cazul unor încălcări, responsabilitatea revine titularilor de licenţă și ai autorizațiilor de retransmisie. Pe durata campaniei electorale, administrațiile radiodifuzorilor vor supraveghea respectarea prevederilor legislației electorale și audiovizuale. Acestea vor prezenta la CCA şi CEC rapoarte săptămânale de reflectare a campaniei electorale, care vor include informații referitoare la respectarea normelor legale în reflectarea referendumului local de către radiodifuzori în cadrul tuturor programelor, iar cu două zile înainte de ziua desfășurării referendumului – un raport de totalizare.

Fiecare radiodifuzor care va reflecta campania electorală va depune la CCA o declarație privind politica editorială pentru campania electorală. Declarația va putea fi depusă la CCA în primele şapte zile de la aprobarea de către CEC a Regulamentului privind reflectarea referendumului local din 19 noiembrie 2017 în mijloacele de informare în masă.

Referendumul de demitere a primarului capitalei va avea loc pe 19 noiembrie curent. 

Pentru ca edilul să fie demis din funcție, sunt necesare peste 160 mii de voturi. La fel, pentru ca referendumul să fie validat, la scrutin ar trebui să participe nu mai puţin de o treime din cei peste 647 mii de alegători înscrişi pe liste.

Dorin Chirtoacă se află în fruntea capitalei din 2007, în prezent fiind la cel de-al treilea mandat. Actualmente, primarul capitalei este cercetat în două dosare pentru trafic de influență și depășirea atribuțiilor de serviciu și se află în arest la domiciliu.

Citește și:

Câte milioane vor putea cheltui concurenții electorali la referendumul de demitere a primarului Capitalei

Averea lui Dorin Chirtoacă pentru anul trecut trezește semne de întrebare! Ce venituri a obținut primarul suspendat, în 2016 (DOC)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.5415 -1.5419%
USD USD 16.6347 -0.4703%
RUB RUB 0.2937 -0.8775%
RON RON 4.4056 -1.5662%
UAH UAH 0.6142 -0.8715%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

19 feb, 22:20 //

Foto: Publika.md Femeia înjunghiată ieri în cartierul Telecentru era interpretă și model, iar soțul ei, care și-a pus capăt zilelor, era medic stomatolog

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

20 feb, 23:10 //

Familia vedetei înjunghiată mortal de soțul său, care s-a sinucis după crimă, a făcut dezvăluiri uluitoare (FOTO)

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)