Logo Realitatea.md

Reguli noi la angajarea funcționarilor publici. Demnitarii ar putea prezenta certificatul de integritate (VIDEO)

13 Februarie 2018, 13:12 // Politica

Funcționarii publici vor fi nevoiți în viitor să prezinte certificatul de integritate la angajare sau atunci când vor participa la concursurile de ocupare a funcțiilor publice. Cu o astfel de inițiativă legislativă a venit astăzi PDM, în cadrul ședinței tradiționale de lucru a partidului.

Embed:

Potrivit deputatului PDM, Sergiu Sîrbu, proiectul de lege deja a fost înregistrat în Parlament, iar în timpul apropiat urmează să fie aprobat de plenul Legislativ.

„Acest proiect de lege a fost recent înregistrat în Parlament şi vine ca o continuare a respectării şi implimentării angajamentelor  Republicii Moldova, în lupta cu corupţia, în perfecţionarea mecanismului de integritate şi executarea cerințelor Comisiei de la Veneţia - ce ţine de integritatea candidaţilor. Aceste mecanisme şi norme deja au fost introduse în Codul electoral, dar pentru a funcţiona eficient avem nevoie să dezvoltăm mecanismul şi în legislaţia conexă”, a spus Sîrbu.

Certificatul de integritate va fi emis de către Autoritatea Națională de Integritate în termen de maxim 15 zile de la solicitarea acestuia, fie de către instituția, care organizează concursul, fie de către candidații înscriși la concurs. Acesta va conține informații despre averile și proprietățile confiscate, informații despre incompatibilitatea constatată, conflictele de interese, precum și informații despre anumite respricții la ocuparea unor funcții publice.

Potrivit autorilor proiectului, certificatele de integritate vor fi prezentate doar de funcționarii și demnitarii, care, după intrarea legii în vigoare se vor angaja, nu și pentru cei care deja dețin aceste funcții.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.8632 -0.2128%
USD USD 16.7133 -0.3250%
RUB RUB 0.2963 0.4407%
RON RON 4.4757 -0.2252%
UAH UAH 0.6196 -1.0540%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)