Logo Realitatea.md

Reguli noi la angajarea funcționarilor publici. Demnitarii ar putea prezenta certificatul de integritate (VIDEO)

13 Februarie 2018, 13:12 // Politica

Funcționarii publici vor fi nevoiți în viitor să prezinte certificatul de integritate la angajare sau atunci când vor participa la concursurile de ocupare a funcțiilor publice. Cu o astfel de inițiativă legislativă a venit astăzi PDM, în cadrul ședinței tradiționale de lucru a partidului.

Embed:

Potrivit deputatului PDM, Sergiu Sîrbu, proiectul de lege deja a fost înregistrat în Parlament, iar în timpul apropiat urmează să fie aprobat de plenul Legislativ.

„Acest proiect de lege a fost recent înregistrat în Parlament şi vine ca o continuare a respectării şi implimentării angajamentelor  Republicii Moldova, în lupta cu corupţia, în perfecţionarea mecanismului de integritate şi executarea cerințelor Comisiei de la Veneţia - ce ţine de integritatea candidaţilor. Aceste mecanisme şi norme deja au fost introduse în Codul electoral, dar pentru a funcţiona eficient avem nevoie să dezvoltăm mecanismul şi în legislaţia conexă”, a spus Sîrbu.

Certificatul de integritate va fi emis de către Autoritatea Națională de Integritate în termen de maxim 15 zile de la solicitarea acestuia, fie de către instituția, care organizează concursul, fie de către candidații înscriși la concurs. Acesta va conține informații despre averile și proprietățile confiscate, informații despre incompatibilitatea constatată, conflictele de interese, precum și informații despre anumite respricții la ocuparea unor funcții publice.

Potrivit autorilor proiectului, certificatele de integritate vor fi prezentate doar de funcționarii și demnitarii, care, după intrarea legii în vigoare se vor angaja, nu și pentru cei care deja dețin aceste funcții.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile