Logo Realitatea.md

Relaţiile bilaterale dintre Moldova și Slovacia, discutate la Ministerul Economiei și Infrastructurii

14 Februarie 2018, 12:50 // Economie

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Slovace în Moldova, Dušan Dacho. În cadrul întrevederii, oficialii au apreciat dinamica pozitivă a relațiilor comercial-economice pe parcursul anului trecut și au stabilit unele priorități ale cooperării pentru perioada următoare.

„Ministerul Economiei și Infrastructurii mizează în continuare pe sprijinul partenerilor slovaci în implementarea reformelor economice și îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor Republicii Moldova”, a subliniat Chiril Gaburici.

În context, ministrul Economiei și Infrastructurii a menționat că implementarea „Strategiei Republicii Slovace privind cooperarea pentru dezvoltare cu Republica Moldova pentru perioada 2014-2018” este importantă pentru țara noastră.

„Sperăm că Republica Moldova va fi inclusă și în următorul program de asistență pentru perioada 2019-2023. Suntem interesați în extinderea cooperării și preluarea experienței slovace în domeniul eficienței energetice, tehnologiei informației și comunicațiilor”, a punctat ministrul Chiril Gaburici.

La rândul său, Ambasadorul Slovaciei a exprimat disponibilitatea autorităților de la Bratislava de a oferi în continuare suport pentru implementarea reformelor de modernizare a țării și continuare a vectorului european. Dušan Dacho a afirmat că la elaborarea Strategiei pentru anii 2019-2023 se va ține cont de prioritățile Ministerului Economiei și Infrastructurii, cum ar fi diversificarea resurselor energetice, atragerea investițiilor, reformele regulatorii etc.

În cadrul discuțiilor, oficialii au pledat pentru dinamizarea relațiilor economice și intensificarea schimburilor comerciale dintre cele două state. De asemenea, s-a discutat despre organizarea, în acest an, a primei ședințe a Comisiei mixte interguvernamentale moldo-slovace de colaborare comercial-economică.

Pe parcursul ultimilor cinci ani, prin intermediul Fondului de Asistență pentru Dezvoltare, Slovacia a alocat Republicii Moldova peste 2,5 milioane de euro, țara noastră fiind inclusă în lista primelor trei țări care beneficiază de asistență din partea Slovaciei. Conform datelor oficiale, în prezent, în Republica Moldova activează 20 de întreprinderi cu capital slovac în valoare de circa 6,37 milioane lei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.7342 -0.8298%
USD USD 16.6902 -0.4628%
RUB RUB 0.2958 0.2712%
RON RON 4.4489 -0.8226%
UAH UAH 0.6178 -1.3414%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

19 feb, 22:20 //

Foto: Publika.md Femeia înjunghiată ieri în cartierul Telecentru era interpretă și model, iar soțul ei, care și-a pus capăt zilelor, era medic stomatolog

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)