Logo Realitatea.md

Renovarea poligonului de la Bulboaca, în atenţia ministrului Apărării şi ambasadorului SUA în Republica Moldova

25 Aprilie 2019, 19:50 // Societate

Ministrul Apărării. Eugen Sturza, împreună cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, au efectuat o vizită la Centrul Militar de Instruire al Armatei Naţionale, pentru a se documenta cu procesul de reconstrucţie şi modernizare a poligonului militar, renovat în cadrul Programului „Iniţiativa globală pentru operaţiuni de menţinere a păcii” (GPOI), finanţat de Guvernul SUA.

Oficialii au vizitat edificiile aflate în renovare şi construcţie - cazarma, cantina, blocurile sanitare, punctul medical, sala de conferinţe, clasele de studii şi cele pentru simulare, câmpul de ţinte multifuncţional, tirul, precum şi depozitele de păstrare a bunurilor materiale.

Eugen Sturza a declarat, la finalul vizitei, că a rămas mulţumit de felul în care se desfăşoară reparaţia şi reconstrucţia clădirilor, ce urmează a fi date în exploatare în vara acestui an.

Ministrul Sturza a adăugat că datorită Programului GPOI, sute de militari vor beneficia de condiții moderne de muncă și instruire, ceea ce va contribui la o pregătire mai bună,necesară pentru participare în operaţiuni internaţionale de menţinere a păcii.

De notat că GPOI a fost fondat în 2004 şi reprezintă contribuția SUA la Planul de Acțiuni G8 pentru extinderea operațiunilor internaționale de menținere a păcii. Din 1997 şi până în prezent, în cadrul programului GPOI și altor proiecte desfăşurate anterior, au fost instruiţi militari din peste 53 de țări.

Republica Moldova s-a alăturat programului GPOI în 2012, cu scopul de a îmbunătăţi condiţiile de instruire a militarilor Armatei Naţionale detaşaţi în misiuni externe de menținere a păcii. Programul prevedere modernizarea Centrului Militar de Instruire al Armatei Naţionale.

Armata Naţională participă în misiuni internaţionale de menţinere a păcii începând cu anul 1997. Până în prezent, aproximativ 700 de ofiţeri şi subofiţeri în Irak, Liberia, Sudan, Sudanul de Sud, Coasta de Fildeş, Republica Central Africană, Mali, Georgia, Tadjikistan, Ucraina, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia şi Kosovo.

Citeste tot despre: Bulboaca, renovare, Republica Moldova, SUA
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5671 0.2690%
USD USD 17.6161 0.6841%
RUB RUB 0.2633 -0.0759%
RON RON 4.1367 0.1307%
UAH UAH 0.7004 0.9658%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile