Logo Realitatea.md

REPORTAJ VIDEO - Masa "îndestulată" de Paști! Ce pot cumpăra pensionarii din cei 100 de lei, oferiți de Primăria Capitalei, drept ajutor social

15 Aprilie 2017, 06:45 // Societate
// Autor:  
Cătălina Gromov

Pensionarii și persoanele cu dizabilități din capitală primesc și în acest an câte 100 de lei, ajutor financiar din partea Primăriei Chișinău. Pentru unii este o veste bună, iar alții nu sunt încântați de atitudinea autorităților publice. Oamenii se arată deranjați că nu cumperi mai nimic cu o sută de lei în ziua de astăzi. 

Embed:

În acest scop, Realitatea.md a făcut un experiment la un supermarket din capitală, pentru a intra în pielea persoanelor care beneficiază de ajutorul social și ce pot cumpăra ei de această sumă.

A fost dificil să alegem produse alimentare de doar 100 de lei. Nu ne-am permis să cumpărăm carne sau băuturi ne/alcoolice, pentru a simți spiritul sărbătorii în adevăratul sens al cuvântului.

Este grav când prețurile din Moldova cresc lunar "ca pe drojdie", dar salariile, pensiile, indemnizațiile și ajutoarele sociale sunt la fel sau au suferit schimbări minore și nu îmbunătățesc viața cetățenilor în niciun fel, dar pare că devine tot mai greu.

De 99 lei și 30 de bani am reușit să procurăm un cozonac mediu - 36,39 lei, zece ouă - 24,8 lei, vopsea roșie pentru ouă - 2,90 lei, o franzelă - 4,50 lei, 210 grame de salam - 18,90, câteva roșii - 7,05 lei și castraveți - 4,76 lei. 

Astfel, astăzi cu 100 de lei poți procura doar câteva produse pentru minimul de existență, dar nu îți permiți alimente benefice sănătății.

Conform angajaților Întreprinderii de stat "Poșta Moldovei", beneficiari ai ajutorului financiar de sărbători de 100 de lei sunt pensionarii, care au pensia mai mică de 1.450 lei, și persoanele cu dizabilități. Destinatarii acestor bani trebuie doar să se apropie la oricare oficiu poștal din sectorul în care locuiesc și îi vor retrage cu ajutorul buletinului de identitate. Cele mai multe persoane s-au apropiat să ridice banii pe 12 aprilie, imediat după ce Primăria a anunțat despre ajutoarele pe care le oferă. Ulterior, s-au adresat tot mai puțini oameni.

"Pensionarii se apropie la noi numai cu buletinul. Noi introducem codul numeric de 13 cifre şi se oferă banii. Dacă persoana se află înregistrată în baza de date, îi dăm cei 100 de lei, dar dacă nu sunt, nu putem da banii. Spre exemplu, dacă o persoană are o pensie de 1.456 de lei, atunci nu beneficiază de acest ajutor", a spus operatorul Denis Grecicovschi, angajat al Î.S. Poșta Moldovei.

În sediul central al Poștei Moldovei, câțiva beneficiari ai ajutorului financiar își așteaptă rândul la casă. Ei s-au arătat recunoscători și au mulțumit autorităților publice pentru sprijinul acordat.

"Desigur este puțin, dar ce să-i faci? După cum se spune în popor: "Dacă nu avem pește, atunci și racul este pește"! Dacă primeam mai mult, spre exemplu 200 sau 300 de lei era mai bine, dar ce să îi faci? O pască costă între 200 și 300 de lei, sau poți cumpăra câțiva cozonaci de acești bani", a declarat o pensionară.

"Ne bucurăm cât de puțin. Simbolic pentru Paște - este pasca, în primul rând, ouăle și o lumânare la biserică. Asta e. Mulțumim și pentru asta. De ajuns niciodată nu e, întotdeauna îți mai trebuie, dar mulțumim de atât. Suntem recunoscători că nu se uită", a spus o altă pensionară mulțumită.

Printre beneficiarii ajutoarelor din partea Primăriei se numără și unele persoane mai puțin mulțumite. Ele spun că acești bani nu le ajung pentru nimic. 

"De cinci sau șase ani, nu știu sigur, primim doar câte 100 de lei. Oare cu o sută de lei poți cumpăra astăzi ceva? Chiar nu se poate de oferit puțin mai mult, ținând cont de prețurile mari?", s-a întrebat o femeie.

"Nu i-am ridicat. Ieri am auzit, dar nu i-am ridicat. Cu ei sau fără ei, oricum nu schimbă situația", susține o femeie.

"Ce pot să spun? Cum arunci cinci bănuți pe jos, așa ni-i aruncă și nouă Primăria", a spus un pensionar.

Alte persoane în etate, fără viză de reședință în capitală, s-au arătat nemulțumite că nu primesc asemenea ajutoare de Sărbători. 

"Ajutorul acesta, de 100, îl dau doar orășenilor, dar noi suntem de la țară și nouă nu ni se cuvine, pentru că noi avem mai mult decât cei de la oraș. Și chiar o sută de lei. Numai te scuipă în ochi cu acești bani, dar un bătrân ar spune și bogdaproste și de atât. Pentru niște oușoare, o găinușă și vom zice bogdaproste Domnului, dar iată nouă nu ni se cuvine", s-a arătat deranjată o femeie din altă localitate.

Realitatea.md amintește că, Primăria municipiului Chișinău oferă și în acest an câte 100 de lei, ajutor financiar pentru sărbători. Destinatari sunt pensionarii cu o pensie mai mică de 1.450 lei, dar și persoanele cu dizabilități, care au viză de reședință în capitală.

În total, în acest an de ajutor financiar vor beneficia 76.311 persoane. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 0.0000%
USD USD 16.9702 0.0000%
RUB RUB 0.2588 0.0000%
RON RON 4.1895 0.0000%
UAH UAH 0.6052 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile