Logo Realitatea.md

Reprezentanții Chișinăului în Comisia Unificată de Control cer eliminarea infrastructurii de control pe podul dintre Gura Bâcului și Bâcioc

20 Iulie 2018, 12:50 // Politica

Membrii Comisiei Unificate de Control s-au întrunit ieri, la Bender, sub preşedinţia delegației Federației Ruse. Aceștia au discutat problemele ce vizează situaţia din Zona de Securitate şi soluțiile legate de chestiunea asigurării liberei circulații și securității pe podul peste râul Nistru, în preajma satului Bâcioc.

Foto: RTR Moldova

Din motiv că proiectul agendei primei ședințe nu a întrunit chestiunea organizatorică, ci numai raportul săptămânal al Comandamentului Militar Întrunit, conform înţelegerilor anterioare, s-a convenit ca ședința CUC să fie transferată pentru următoarea reuniune a Comisiei.

La cea de-a doua ședință, neordinară, discuțiile s-au axat pe propunerile de compromis parvenite la 28 iunie curent din partea reprezentanților Federației Ruse, care prevăd ca monitorizarea și asigurarea securității și liberei circulații pe podul peste râul Nistru și în vecinătatea localităților Gura-Bâcului și Bâcioc să fie asigurată doar de către forțele pacificatoare de comun cu angajații poliției și așa-numitei miliții transnistrene. În context, componenta moldovenească insistă pe lichidarea posturilor pretinselor structuri de forță transnistrene instalate în preajma satului Bâcioc. Această propunere prezintă o soluție rezonabilă de a debloca activitatea CUC pe acest subiect și corespunde mandatului misiunii de pacificare stabilit de Acordul din 21 iulie 1992.

Aprobării acestei propuneri s-a opus vehement delegația transnistreană, neavând argumente temeinice.

Din această cauză discuțiile asupra acestei probleme vor fi reluate la următoarea ședință a Comisiei, preconizată pentru data de 26 iulie 2018.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6502 0.3032%
USD USD 17.2491 -0.0093%
RUB RUB 0.2705 0.8200%
RON RON 4.1319 0.4156%
UAH UAH 0.6338 -0.1890%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile