Logo Realitatea.md

Reprezentanții reglementării conflictului transnistrean s-au întâlnit la Paris pentru a discuta prioritățile pentru anul 2018

17 Ianuarie 2018, 19:35 // Politica

O delegație a Republicii Moldova a participat la reuniunea Sub-comitetului din cadrul Comitetului de Monitorizare al Adunării parlamentare a Consiliului Europei (APCE) de la Paris, unde au fost discutate conflictele dintre statele membre ale Consiliului Europei (CE).

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de către președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat Marian Lupu, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului comuniștilor Inna Șupac și Șeful Biroului politici de reintegrare Gheorghe Bălan. Din partea Tiraspolului au participat reprezentantul politic în procesul de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean, Vitalii Ignatiev, conducătorul așa-numitului soviet suprem din regiunea transnistreană, Alexandr Șcerba, precum și reprezentanți ai societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului.

În cadrul evenimentului au fost trecute în revistă evoluțiile recent înregistrate în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană, eforturile depuse de către Chișinău și Tiraspol pentru a avansa dialogul, acțiunile pozitive întreprinse de către autoritățile Republicii Moldova pentru a soluționa cele mai stringente probleme cu care se confruntă populația din raioanele de est ale țării, precum și s-a efectuat un schimb de opinii și idei vis-a-vis de posibilitatea dinamizării procesului de reglementare, impulsionării activităților în toate platformele de dialog existente și sporirii randamentului negocierilor.

De asemenea, în procesul discuțiilor au fost prezentate prioritățile Chișinăului și Tiraspolului pentru anul 2018 și acțiunile ce urmează a fi întreprinse în acest sens. Delegația moldovenească a menționat că în perioada următoare vor fi depuse eforturi în vederea menținerii tuturor canalelor de dialog deschise și funcționale, cu concentrarea pe procesul de implementare a înțelegerilor agreate anterior și convenirea unor soluții pragmatice la celelalte subiecte actuale de pe agenda negocierilor, mobilizarea partenerilor externi în vederea sprijinirii procesului de reglementare, inițierea unor noi măsuri pozitive în raport cu populația de pe ambele maluri ale Nistrului, realizarea acțiunilor menite să asigure protecția drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Amintim că potrivit Deciziei de înființare a Sub-comitetului privind conflictele, reuniunile vizate constituie o platformă de discuție prin care sunt explorate principiile și standardele CE privind democrația, aplicarea legii și salvgardarea drepturilor omului. Sub-comitetul are drept ca scop să faciliteze coordonarea și armonizarea abordărilor și nu să livreze soluții alternative mecanismelor deja stabilite de soluționare a conflictului. De asemenea, Sub-comitetul are menirea de a susține lucrul actorilor implicați în proces în vederea promovării mecanismelor convenite.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5200 -0.0614%
USD USD 17.6396 -0.2562%
RUB RUB 0.2751 0.1092%
RON RON 4.1166 -0.1867%
UAH UAH 0.7178 0.0697%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile