Logo Realitatea.md

Reprezentantul OSCE pentru reglementarea transnistreană: Există voință politică care impulsionează procesul de reintegrare

08 Septembrie 2017, 16:34 // Politica

Reprezentantul special al președintelui în exercițiu al OSCE din partea Austriei pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim, susține că spiritul discuțiilor care a avut loc în cele trei zile ale vizitei sale la Chișinău, Tiraspol și Bender este unul constructiv. 

Sursa foto: Moldpres

Oficialul a declarat în cadrul unei conferințe de presă că voința politică exprimată în cadrul întrevederilor arată că părțile sunt gata să ia măsuri pentru a identifica soluții pentru cele opt priorități stabilite, transmite IPN.

Ambasadorul Heim a menționat că în cadrul întrevederilor s-a resimțit un angajament nou în ceea ce ține de mai multe niveluri ale negocierilor pe cele opt chestiuni prioritare. „Apreciem această voință exprimată și încurajăm părțile să o urmeze în continuare. Vedem că sunt soluții tehnice și administrative care sunt aproape de final, iar acest fapt ar fi un pas care ar impulsiona procesul de reintegrare”, a notat Wolf Dietrich Heim.

Reprezentantul OSCE pentru reglementarea transnistreană a spus că și ședințele grupurilor de lucru intersectoriale au fost productive.  Și întrevederea cu cei doi negociatori principali din partea Chișinăului și a Tiraspolului oficialul o califică fiind una pozitivă. Ambasadorul a mai spus, că dacă și în continuare va persista același spirit constructiv, în timpul apropiat vor putea fi și soluții concrete pe anumite chestiuni.

Șeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan, a menționat în aceeași conferință de presă că activitățile de pe parcursul acestui an dau rezultate în ceea ce ține de stabilirea unor acorduri cu privire la cele opt puncte prioritare. Michael Scanlan și-a exprimat speranța că în curând liderii ambelor părți vor da indicații clare negociatorilor principali, astfel încât să fie înregistrate succese concrete.

Oficialul a menționat că a avut loc și o întrevedere cu ambasadorii acreditați ai Federației Ruse și Ucrainei (mediatori), precum și ai Uniunii Europene și Statelor Unite (observatori), ca parte a eforturilor coordonate ale partenerilor internaționali în formatul „5+2”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.7423 0.3843%
USD USD 16.9790 -0.3790%
RUB RUB 0.3005 -0.2986%
RON RON 4.4594 0.0718%
UAH UAH 0.5936 -0.5695%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile