Logo Realitatea.md

Republica Belarus este interesată de proiecte comune ce țin de reabilitarea și construcția drumurilor din țara noastră

06 August 2018, 19:34 // Economie

Implementarea unui mecanism de creditare preferențial, pentru importul în Republica Moldova a tehnicii și utilajului din Republica Belarus, s-a discutat în cadrul întrevederii de astăzi a ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu Ambasadorul Republicii Belarus la Chișinău, Serghei Ciciuc. De asemenea, părțile au examinat stadiul actual al cooperării comercial-economice între Republica Moldova și Republica Belarus, în mod special executarea Protocolului Ședinței a 19-a a Comisiei Interguvernamentale moldo-beloruse de colaborare economică. 

Foto: mei.gov.md

În cadrul dialogului, ministrul Chiril Gaburici a menționat că Ministerul Economiei și Infrastructurii optează pentru continuarea proiectelor de infrastructură, promovarea exportului de produse moldovenești pe piața din Belarus, dar și pentru atragerea investițiilor belaruse în economia țării.

„Deși volumul comerțului e în ușoară scădere, situația se va redresa în următoarea perioadă. Depunem toate eforturile pentru a crește comerțul moldo-belarus și pentru a lansa noi proiecte comune”, a subliniat Chiril Gaburici. 

În context, au fost discutate condițiile de angajare a unui credit de la Banca de Dezvoltare a Republicii Belaruse în cadrul programul guvernamental de susținere a exportului, pentru finanțarea proiectelor de reabilitare a infrastructurii drumurilor. Ambasadorul Serghei Ciciuc a reiterat interesul țării sale lansarea și implementarea proiectelor comune de reabilitare și construcție a drumurilor și a infrastructurii rutiere din Republica Moldova. Pentru a eficientiza dialogul, Ambasadorul Serghei Ciciuc a venit cu propunerea de a organiza videoconferințe între reprezentanții Moldovei și Belarusului.

Volumul comerțului dintre Republica Moldova și Republica Belarus, în primele 5 luni ale anului curent, a însumat circa 81 de milioane de dolari. În total, în țara noastră activează 90 companii, cu capital belarus în valoare de 3,78 milioane de lei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5315 0.6363%
USD USD 17.0715 -0.3275%
RUB RUB 0.2405 -0.4965%
RON RON 4.0321 0.6314%
UAH UAH 0.6291 -0.4589%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile