Logo Realitatea.md

Republica Moldova a îndeplinit 32% din angajamentele în domeniul dizabilității, din Acordul de Asociere cu UE (VIDEO)

14 Martie 2018, 16:36 // Societate

Autoritățile Republicii Moldova au îndeplinit în proporție de aproximativ 30 la sută, angajamentele asumate la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, ce ține de domeniul dizabilității. Potrivit experților de la Centrul de Asistență Juridică pentru Persoane cu Dizabilități, 20% dintre angajamente sunt în proces de îndeplinire, iar 48% sunt restanțe, scrie IPN

Foto simbol

Astfel, potrivit lui Ion Cibotărică, director de programe advocacy și politici publice, autoritățile s-au concentrat doar pe o parte din angajamentele asumate. Este vorba despre ajustarea legislației la Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, dezinstituționalizarea și asigurarea dreptului la capacitate juridică. Activitățile nerealizate și cele parțial realizate se estimează că vor fi finalizate până la sfârșitul anului. Este vorba despre aprobarea unui plan de acțiuni privind drepturile omului, operarea modificărilor în legislația muncii pentru a asigura integrarea persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii, scrie sursa citată.

În perioada anilor 2014 - 2017 au fost aprobate acte normative ce țin de dezvoltarea serviciilor comunitare pentru persoanele cu dizabilități, a serviciilor de interpretare în limbajul semnelor; a regulamentelor cu privire la funcționarea serviciilor de intervenție timpurie; îmbunătățirea mecanismului de acordare a ajutorului socia și instituirea mecanismului național de prevenire a torturii.

Printre realizări sunt și adoptarea planului de construcție a clădirilor noi ale instanțelor judecătorești și renovarea celor existente, ținând cont de cerințele persoanelor cu dizabilități și aprobarea actele normative care prevăd asigurarea accesibilității serviciului de urgență „112” pentru persoanele cu dizabilități, în special cu dizabilități de auz.

Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană a fost semnat pe 27 iunie, 2014.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5576 0.5083%
USD USD 17.2246 0.1989%
RUB RUB 0.2678 1.7477%
RON RON 4.1103 0.4472%
UAH UAH 0.6337 -0.3773%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile