Logo Realitatea.md

Republica Moldova și statul Qatar vor semna un acord de colaborare în domeniul agriculturii și mediului

07 Noiembrie 2018, 17:02 // Economie

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, a discutat, astăzi, cu  Însărcinatul cu Afaceri a.i. al Ambasadei Statului Qatar în Republica Moldova, Hamad Rashid Al-Athbi, despre proiectul Acordului de colaborare bilateral în domeniul agriculturii și mediului, care urmează să fie semnat curând de instituțiile de resort.

Foto: madrm.gov.md

Oficialii au realizat un schimb de opinii privind prevederile acordului dintre țări pentru cooperarea economică şi tehnico-ştiinţifică în domeniul agriculturii, iar subiectul principal al dialogului a vizat perspectivele dezvoltării unor proiecte comune în acest sens.

„Considerăm importantă stabilirea acțiunilor comune de stimulare a schimburilor comerciale bilaterale și preluarea bunelor practici în vederea valorificării potențialului de interacțiune între comunitățile oamenilor de afaceri din ambele ţări și promovarea produselor agroalimentare moldovenești pe piața Statului Qatar”, a menționat Nicolae Ciubuc.

Totodată, ministrul a vorbit despre disponibilitatea țării noastre de a intensifica cooperarea comercial-economice între state în domeniul agroalimentar şi atragerea investiţiilor qatariene în infrastructura şi sectorul agroindustrial al țării noastre. De asemenea, oficialul a inițiat discuții privind examinarea posibilității de export a fructelor proaspete și conservelor din fructe și legume, din Republica Moldova pe piața Statului Qatar, crearea unor condiţii reciproc avantajoase pentru efectuarea schimburilor comerciale cu preparate veterinare, precum și identificarea potențialilor investitori pentru implementarea proiectelor din Documentul Unic de Program (DUP) pentru anii 2017-2020.

La rândul său, Hamad Rashid Al-Athbi, și-a confirmat disponibilitatea de a contribui la aprofundarea relațiilor de cooperare în domeniul agriculturii și mediului, arătându-se convins de importanța intensificării proiectelor comune, în acest sens.

La finalul întrevederii, ministrul Nicolae Ciubuc a lansat o invitație pentru ministrul Municipalităţii şi Mediului al Statului Qatar, de a vizita oficial Republica Moldova, împreună cu o delegație formată din oameni de afaceri din sectorul agroalimentar din Qatar, în scopul semnării Acordului de Colaborare privind cooperarea economică şi tehnico-ştiinţifică în domeniul agriculturii între cele două ministere, precum și pentru familiarizarea cu climatul investițional din Moldova și abordarea oportunităților de afaceri în sectorul agriculturii al țării noastre.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0154 -0.0953%
USD USD 17.9582 0.1009%
RUB RUB 0.2783 0.2522%
RON RON 4.2018 -0.1165%
UAH UAH 0.6874 1.0140%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile