Logo Realitatea.md

Republica Moldova, în epicentrul bolilor. Cum luptă Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor împotriva focarelor - VIDEO

06 Martie 2017, 20:22 // Societate

Atenționare îngrijorătoare din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor! Republica Moldova se află în epicentrul mai multor boli extrem de periculoase, cum ar fi pesta porcină și gripa aviară. Pentru lupta eficientă cu aceste focare, Agenția a fost dotată cu utilajul necesar. Despre aceasta, dar și despre alte realizări a vorbit directorul instituției, Gheorghe Gaberi.

Embed:

„Noi am reușit să procurăm toate echipamentele, să cumpărăm vaccinuri și produse biologice, consumabile și chituri pentru ca să asigurăm activitatea de laborator și realizarea planurilor de imunizare a șeptelului de animale și păsări. La finele anului, am intrat în 2017 având tot necesarul în stocuri la depozit”, a explicat Gheorghe Gaberi, directorul ANSA, pentru Realitatea TV.

Pe parcursul anului trecut, inspectorii din subdiviziunile teritoriale pentru siguranța animalelor au controlat 2100 de ferme, stâne, tabere de vară și gospodării individuale din toată țara. Ei au aplicat peste 600 de prescripții și au întocmit aproape 160 de procese verbale. 

„Direcțiile agențiilor preocupate de implementarea programelor strategice de prevenire și combatere a bolilor la animale și păsări au depus multe eforturi pentru a asigura menținerea unei situații favorabile în țară în pofida ca în regiune situația aceasta a fost destul de complicată”, a adăugat Gheorghe Gaberi.

Anul trecut, ANSA a avut o bună colaborare cu donatorii și a reușit să încheie acorduri de asistență de 5,2 milione de euro. Reconstrucția Punctelor de Control la Frontieră a fost lansată cu suportul financiar din partea Băncii Mondiale. 

Pentru 2017, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor își propune să conlucreze mai intensiv cu reprezentanții piețelor externe și să majoreze acțiunile de control atât prin gospodăriile private, cât și în cele publice.

Citește și:

Mare ATENȚIE de unde cumpărați PESTICIDE și SEMINȚE. Produse contrafăcute și cu termen expirat, depistate de ANSA la un magazin agricol din țară

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7469 -0.0294%
USD USD 17.5708 -0.2600%
RUB RUB 0.2790 -0.2503%
RON RON 4.1736 -0.0287%
UAH UAH 0.6793 0.4584%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile