Logo Realitatea.md

Republica Moldova și Ucraina colaborează pe domeniul educației! Prima ședință comună a ministerelor de profil a avut loc ieri, la Kiev

13 Martie 2018, 10:33 // Societate

Republica Moldova și Ucraina colaborează pe domeniul educației. Ieri, la Kiev, a avut loc prima ședință comună de lucru la nivelul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerului Învățământului şi Ştiinței al Ucrainei.

Foto: Ministerul Educației, Culturii și Cercetării

Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, grupul de lucru a fost instituit să acorde suport în elaborarea programelor de studiu și a manualelor, precum și să propună măsuri pentru asigurarea în continuare a dreptului minorităților naționale din ambele state de a studia în limba maternă.

Republica Moldova a fost reprezentată de secretarul general de stat Igor Șarov, iar cea ucraineană, de către viceminiștrii Roman Greba și Pavel Hobzey.

În cadrul reuniunii au fost abordate mai multe subiecte ce țin de cooperarea bilaterală în domeniul educației, în special implementarea de către statul vecin a recomandărilor Comisiei de la Veneția în privința noii legi a educației, inițiativa legislativă privind învățământul secundar din Ucraina, modalitățile de sprijin a școlilor din ambele state, asigurarea nevoilor educaționale ale comunității moldovenești din Ucraina, procesul de elaborare a manualelor și aprogramelor de studiudestinateminorităților naționale,inclusiv procesul de formare continuă a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, se menționează într-un comunicat al Ministerului Educației.

Părțile au convenit ca următoarea ședință a Grupului de lucru să se desfășoare în luna aprilie la Chișinău.

Pe durata aflării sale la Kiev, Secretarul general de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării s-a întâlnit și cu Președintele Asociaţiei panucrainene a moldovenilor din Ucraina, Anatolie Fetescu, cu care a discutat despre situația școlilor moldovenești din regiunea Odessa.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5319 -0.6020%
USD USD 17.2703 0.1229%
RUB RUB 0.2682 -0.8503%
RON RON 4.1084 -0.5687%
UAH UAH 0.6415 1.2149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile