Logo Realitatea.md

Rețeaua de contrabandiști cu steroizi, distrusă pe etape de procurorii PCCOCS și ofițerii de la Vamă. 17 moldoveni au fost identificați!

13 Noiembrie 2017, 14:25 // Societate

Rețeaua de contrabandiști specializați în ambalarea și comercializarea anabolizantelor din Republica Moldova pe piața europeană și cea din Statele Unite ale Americii este destructurată pe etape.

După ce, în această vară, au fost reținute opt persoane de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în comun cu angajații Direcției urmăririi penale și Direcției investigarea fraudelor vamale din cadrul Serviciului Vamal (SV), în urma a 30 de percheziții efectuate în raza municipiului Chișinău, două luni mai târziu - pe data de 3 octombrie, alte 22 de percheziții au fost demarate în cadrul cărora au fost reținute încă cinci persoane.

Mai mult, la începutul lunii noiembrie, cei de la PCCOCS și SV „au fost în vizită” și la un oficiu al unei societăți comerciale, o așa-numită poștă privată, unde au scos în cătușe un inspector vamal care facilita și asigura schema frauduloasă.

Foto simbol: VIP Family Medicine

Potrivit șefului adjunct al PCCOCS, Valeriu Bodean, investigațiile au pornit în luna aprilie curent, urmare a sesizării parvenite de la autoritățile române, precum că au fost reținuți doi cetățeni moldoveni, care au încercat să introducă în Europa un lot de circa 50 de mii de pastile și 1.400 de fiole cu substanță anabolizantă, valoarea căruia se ridică la un milion de lei.

„Din această grupare fac parte mai multe persoane, fiecare având un rol bine-determinat în Republica Moldova. Materia primă a anabolizantelor era transportată din China, substanțele erau ambalate, fiind aplicate ambalajele diverselor firme autohtone și din străinătate. Comenzile erau recepționate prin internet, după achitarea online, steroizii contrafăcuți fiind transportați în Europa și pe piața din SUA, prin poștă, calea rutieră sau transport aerian”, a explicat Valeriu Bodean.

Totodată, acesta a declarat că procurorii și ofițerii din cadrul SV admit că în schemă ar putea fi implicați și funcționari publici, responsabili anume pentru scoaterea produsului finit din Republica Moldova. În acest sens, Lilian Mîrca, șeful Direcției urmărire penală a SV, a specificat că instituția depune toate eforturile pentru a identifica dacă și alți angajați au avut tangență cu activitatea grupării.

Actualmente, 17 persoane, cetățeni moldoveni, au fost identificate drept membri ai grupării, cu vârsta cuprinsă între 24 și 61 de ani, dintre care 13 persoane se află în arest, o persoană - sub control judiciar, iar pe numele a alte trei persoane au fost eliberate mandate de căutare internațională.

Potrivit legii, dacă vor fi găsite vinovate, riscă de la 3 la 10 ani. Măsurile de investigație continuă întru identificarea tuturor complicilor și participanților.

CITEȘTE ȘI:

Doi frați moldoveni au încercat să introducă în România o cantitate RECORD de anabolizante - FOTO

Un lot de anabolizante, depistate la frontiera Moldovei! Urmau să ajungă în Europa (FOTO)

Opt afaceriști, REȚINUȚI la Chișinău! Ambalau steroizi în Moldova și îi transportau prin contrabandă în țările din UE (VIDEO)

Movile de anabolizante, dar și... Ce au descoperit organele de drept în cadrul a 30 de percheziții efectuate în raza municipiului Chișinău (VIDEO)

Șase moldoveni, reținuți în România! Poliția română vorbește despre o grupare criminală

Serviciul Vamal din Republica Moldova a demarat o anchetă internă, după ce șase contrabandiști moldoveni au fost reținuți în România

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.4049 0.3492%
USD USD 16.5578 0.1421%
RUB RUB 0.2905 1.5024%
RON RON 4.3725 0.3419%
UAH UAH 0.6304 0.3183%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile