Logo Realitatea.md

Rețelele de socializare influențează poziția alegătorului. Concluziile Comisiei juridice în contextul invalidării alegerilor locale noi din Chișinău (VIDEO)

13 Septembrie 2018, 14:00 // Politica

Prevederile legislației electorale, inclusiv nevoia reglementării agitației electorale on-line, precum și proporționalitatea sancțiunilor aplicate în cazul alegerilor locale noi în municipiul Chișinău au fost discutate într-o ședință a Comisiei juridice, numiri și imunități din 13 septembrie 2018.

La ședință, au participat deputați, reprezentanți ai societății civile, juriști notorii, precum și președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, și Secretarul de Stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu.

Astfel, potrivit datelor prezentate, până la această oră, au fost 36 de cazuri de invalidare a alegerilor în Republica Moldova, în special, în scrutinele locale. 

De asemenea, s-a discutat despre instrumentele de reglementare a agitației electorale pe rețelele de socializare, fără a limita dreptul la libera exprimare. Iurie Ciocan, membru CEC, a atras atenția că discuțiile despre necesitatea reglementării agitației electorale pe rețelele de socializare se poartă în întreaga lume. Potrivit lui, este cert că rețelele de socializare influențează poziția alegătorului și este nevoie de reglementări pentru pagini. O altă propunere formulată a fost limitarea cheltuielilor pentru publicitatea vizuală.

La rândul său, Sergiu Sîrbu, membru al Comisiei juridice, numiri și imunități a declarat că: „Pentru a nu mai fi anulate alegerile, actorii electorali nu trebuie să mai încalce legea. Am avut o ședință constructivă, iar concluziile de bază sunt că ce ține de ziua tăcerii și agitație electorală, majoritatea s-a expus că ar trebui să rămână în legislație.

Au apărut opinii despre reglementarea domeniului online. Nu vorbim despre conturile de pe rețelele de socializare ale concurenților electorali, pentru că trebuie să fie respectat dreptul la exprimare, dar despre pagini publice, unde intervin sponsorizările și mesajele online direcționate spre un anumit public”.

Vasile Bolea, membru al Comisiei juridice, numiri și imunități a propus crearea unei subcomisii în Parlament care după fiecare scrutin, în comun cu autoritatea electorală, să examineze neregulile și dificultățile apărute și să propună după caz ajustări în legislație.

Pavel Postică, director de program, Asociația Promo-LEX a spus că optează pentru abolirea prohibiției de agitație electorale în ziua alegerilor, excluzând secția de vot și spațiul adiacent.

De altă parte, Igor Boțan, reprezentant al Coaliției pentru alegeri libere și corecte, a opinat că ar fi bine să rămână ziua tăcerii, deoarece suntem o societate în tranziție.

Conform Hotărârii Parlamentului din 12 iulie curent, Comisia juridică, numiri și imunități a fost împuternicită să analizeze, expertizeze și să evalueze legislația electorală, în conformitate cu standardele internaționale în materie de alegeri, cu referire la premisele și motivația juridică care au stat la baza invalidării alegerilor locale noi, inclusiv legate de folosirea rețelelor de socializare, precum și proporționalitatea sancțiunilor aplicate. 

Comisia urmează să prezinte Parlamentului, în termen de 60 de zile, concluzii și propuneri, inclusiv de perfecționare a cadrului normativ relevant în vederea asigurării integrității procesului electoral și consolidării drepturilor electorale ale cetățenilor Republicii Moldova. 

Raisa Apolschii, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități a anunțat că discuțiile vor continua în comisie și deputații vor analiza expertizele și opiniile prezentate pentru a formula propuneri în vederea îmbunătățirii legislației electorale.

De menționat că nu este sigur dacă se va elabora un mecanism până la alegerile parlamentare.

CITEȘTE ȘI:

UPDATE Decizie irevocabilă a CSJ: Capitala rămâne fără primar (VIDEO)

Alina Russu explică „pe înțelesul tuturor” de ce alegerile din Capitală au fost declarate nule (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8548 -0.6599%
USD USD 17.6904 -0.3504%
RUB RUB 0.2817 0.0710%
RON RON 4.1950 -0.6913%
UAH UAH 0.6848 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile