Logo Realitatea.md

Rezultatul muncii procurorilor anticorupție la Primăria mun. Bălți: 20 de persoane audiate și doi suspecți

13 Martie 2018, 19:10 // Societate

Procuratura Anticorupție a oferit mai multe detalii cu privire la acțiunile pe care le-a întreprins astăzi în mun. Bălți. Potrivit ultimelor informații, a fost inițiată o urmărire penală conform elementelor infracțiunii de abuz de serviciu comise în cadrul autorităților administrației publice locale a mun. Bălți prevăzute de art.327 alin.(2) lit. b Cod Penal al RM. Pe parcursul zilei de astăzi, au fost audiate în calitate de martori peste 20 de persoane din cadrul Primăriei Bălți, reprezentanți ai întreprinderilor municipale și altor agenți economici, iar alte două persoane au primit calitatea de bănuit.

Foto: esp.md

Totul a început în toamna anului 2014 când un agent economic ar fi achiziționat de la administrația publică locală a mun. Bălți două terenuri pentru construcția unui centru mixt de deservire și comerț a autovehiculelor.

În perioada 2015-2017, proiectul menționat a fost semnat și aprobat, cu emiterea actelor necesare inițierii lucrărilor de construcție. În scurt timp, odată cu criza de salubrizare din mun. Bălți, factori de decizie din cadrul Primăriei au solicitat companiei să contribuie în regim de urgență la soluționarea acesteia, prin plasarea în municipiu a unui număr de aprox. 100 de tomberoane pentru deșeuri menajere, fapt acceptat de companie prin oferirea unei donații în acest sens. Mai mult, reprezentanți ai primăriei au solicitat de la agentul economic vizat, transferul mijloacelor bănești în sumă de 600 mii lei, pe contul unei alte companii private, fapt efectuat necondiționat de către acesta. Suma de 600 mii lei a fost utilizată de către companie pentru acoperirea propriilor cheltuieli, neavând tangență cu soluționarea chestiunilor locale.

Prin urmare, s-a constatat protejarea ascunsă a intereselor companiei private de către Primăria mun. Bălți, atunci când comisia de licitație a mun. Bălți a anulat abuziv rezultatele de câștig a licitației în favoarea respectivei companii, anume pe aspectul achiziționării tomberoanelor pentru deșeuri menajere, care erau preventiv comandate de către companie de la producător, până a fi desfășurată licitația și anunțat câștigătorul, fapte ce indică asupra trucării rezultatelor licitației.

În cursul acțiunilor procesual-penale desfășurate astăzi, de către procurorii anticorupție au fost ridicate de la sediul primăriei Bălți documentele relevante investigației, au fost audiate în calitate de martori peste 20 de persoane din cadrul primăriei, reprezentanți ai întreprinderilor municipale și altor agenți economici. Alte 2 persoane au primit calitatea de bănuit. 

Persoanele bănuite au făcut declarații și colaborează cu organul de urmărire penală, însă nimeni nu a fost reținut, precizează Procuratura Anticorupție. 

Amintim că presa de la Bălți, inclusiv și fostul primar Renato Usatîi au anunțat astăzi că fostul viceprimar al orașului, Igor Șeremet, a fost reținut pentru 72 de ore de către procurorii anticorupție. Procuratura Anticorupție a infirmat informația.

VEZI ȘI:

UPDATE! Presa de la Bălți anunță: Igor Șeremet, reținut pentru 72 de ore. Procuratura Anticorupție neagă (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5319 -0.6020%
USD USD 17.2703 0.1229%
RUB RUB 0.2682 -0.8503%
RON RON 4.1084 -0.5687%
UAH UAH 0.6415 1.2149%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile