Logo Realitatea.md

Riscuri de corupție la INP, Primăria Chișinău… CNA a evaluat integritatea instituțională în stat, în ultimele 9 luni (VIDEO)

10 Octombrie 2018, 12:51 // Societate

Activităţile de prevenire a corupției și evaluării riscurilor de corupţie în perioada anilor 2017 – 2018 (9 luni) au fost prezentate în cadrul audierilor publice organizate de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică.

La audieri, a participat directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), Lidia Chireoglo, șeful Inspectoratului Național de Patrulare (INP), Livii Baziuc, și alți reprezentanți ai instituțiilor vizate, cum ar fi Primăria Chişinău sau întreprinderile de stat și municipale. 

Foto: parlament.md

Date și statistici colectate

Printre principalele probleme, constatate la evaluarea INP, se evidenţiază necunoaşterea cadrului legal de către angajaţii INP, încălcările de procedură admise de agenţii de patrulare şi numărul în creştere a proceselor-verbale contravenţionale contestate şi anulate de instanţele de judecată.

Potrivit CNA, problemele identificate generează numeroase riscuri de corupţie, inclusiv unele care s-au materializat în trecut:

 • coruperea pasivă şi trafic de influenţă;
 • depăşirea atribuţiilor de serviciu şi exercitarea împuternicirilor în mod discreţionar;
 • promovarea unor interese private în detrimentul interesului public;
 • exercitarea de presiuni şi abuzuri din partea agenţilor de patrulare;
 • pasarea responsabilităţii de la o entitate la alta;
 • exercitarea de presiuni asupra conducătorilor auto sau agenţilor economici.

Potrivit statisticilor CNA, 60% din incidentele de integritate înregistrate în perioada de referinţă revin angajaților INP cu studii medii de cultură generală, care au un nivelul scăzut de pregătire profesională şi manifestă dezinteres în activitate. 

În cazul evaluării Primăriei Chișinău, CNA a identificat următoarele probleme care generează riscuri de corupţie:

 • corupere pasivă, trafic de influenţă;
 • abuz în serviciu;
 • cadrul normativ lacunar or lipsa acestuia;
 • probleme privind buna guvernare;
 • factori de risc individuali. 

CNA a constatat că peste 50% din Planul de integritate al Primăriei nu a fost îndeplinit în termenii stabiliţi, precum și o atitudine formală la implementarea unor acțiuni. Statisticile CNA arată creşterea numărului incidentelor de integritate, acestea se referă preponderent la eliberarea actelor, gestionarea patrimoniului şi a mijloacelor financiare. 

În cazul evaluării activității întreprinderilor de stat și municipale, au fost identificate o serie de riscuri de fraudă şi corupţie:

 • deturnarea de active (patrimoniu);
 • manipularea procedurilor de achiziţii;
 • depăşirea atribuţiilor/abuzul în serviciu a factorilor de decizie;
 • manipularea intenţionată a rapoartelor financiare/ falsul în acte contabile;
 • traficul de influenţă;
 • luarea/darea de mită;
 • nedeclararea conflictului de interese.

S-a constatat că majoritatea întreprinderilor nu dispun de politici interne anticorupție sau coduri de conduită. De asemenea, lipsesc mecanismele reale de denunțare a manifestărilor de corupție. În viziunea managerilor, fenomenul corupției reprezintă cea mai mică problemă cu care se confruntă entitatea. 

În circa 85% din întreprinderile fondate de administrația publică locală nu există reglementări cu privire la interdicţia utilizării în scopuri private a bunurilor întreprinderii. Totodată, se constată riscul manipulării procesului de achiziţii, generat de lipsa procedurilor stabilite și a controlului din partea fondatorului. Circa 85% din întreprinderi nu deţin un astfel de act administrativ, iar peste 80% nu au creat grupuri de lucru pentru achiziţii.

Concluzii și recomandări

Activitatea entităților publice de drept privat nu este suficient de transparentă. Mai mult de 1/3 din întreprinderile fondate de autoritățile locale nu au pagini web pentru a realiza transparența decizională. În vederea înlăturării factorilor ce generează riscuri de corupţie, CNA a formulat o serie de recomandări.

„Lucrurile trebuie îmbunătățite radical în acest domeniu și într-o perioadă scurtă de aceea vom expedia tuturor instituțiilor decizia Comisiei pentru a stabili un grafic de îmbunătățire a lucrurilor”, a conchis Președintele Comisiei, Eugen Carpov.

De menționat că atribuţia de evaluare a integrităţii instituţionale şi monitorizarea implementării planurilor de integritate de către entităţile evaluate revine CNA urmare a modificărilor aprobate de Parlament la Legea cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie şi la Legea privind evaluarea integrităţii instituţionale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1865 0.5108%
USD USD 17.7719 0.4687%
RUB RUB 0.2786 0.1798%
RON RON 4.0068 0.3280%
UAH UAH 0.7293 0.8853%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

23 ian, 18:23 //

foto: facebook.com/dodon.igor1 Dodon se laudă pe Facebook cum îi strânge mâna vicepreședintelui SUA. Putin a trecut pe lângă el fără să i-o dea

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”