Logo Realitatea.md

Rogozin, la o zi de la declarația lui Filip de la Kiev: Rusia nu va retrage trupele de menținere a păcii în Transnistria

14 Aprilie 2018, 13:43 // Politica

Coincidență sau nu, dar la o zi de la declarația premierului Republicii Moldova, Pavel Filip, în cadrul Forumului de Securitate de la Kiev (Ucraina), vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, a publicat o postare pe contul său de FacebookAcesta a reiterat poziția Federației Ruse, precizând ferm că trupele pentru menținerea păcii în Transnistria nu vor fi retrase.

„Nu vom permite să degradeze statutul Transnistriei, acolo unde locuiesc compatrioții noștri, și nu vom retrage trupele pentru menținere a păcii. Noi ținem legătura constant cu președintele și conducerea Consiliului Suprem transnistrean, căutăm soluții pentru toate problemele complicate, care sunt create de Chișinău și de Occident, întru poziționarea blocadei acestei republici nerecunoscute. Apreciem nivelul ridicat de sprijin venit din partea transnistrenilor pentru candidatul Vladimir Putin (n.r. președintele Rusiei) la alegerile prezidențiale. Avem același sânge și nu vom uita aceasta vreodată”, a scris oficialul.

Realitatea.md amintește că Pavel Filip a participat, săptămâna curentă, la cea de-a 11-a ediție a Forumului de securitate de la Kiev. În cadrul unei sesiuni comune cu premierii Ucrainei și Lituaniei, Pavel Filip a vorbit despre amenințările la adresa securității regionale, dialogul ca instrument de echilibru şi necesitatea unor eforturi comune pentru păstrarea ordinii regionale şi internaţionale.

Mai mult, premierul moldovean a reiterat că Republica Moldova pledează, în mod consecvent, pentru retragerea necondiţionată a trupelor militare ruse de pe teritoriul său şi pentru transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional. O prioritate rămâne elaborarea şi adoptarea unui statut juridic special pentru Transnistria, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Citeste tot despre: Dmitri Rogozin, Pavel Filip, Transnistria
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5908 0.2133%
USD USD 17.2507 0.2132%
RUB RUB 0.2683 0.1493%
RON RON 4.1148 0.0365%
UAH UAH 0.6350 0.0788%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile