{* *}
Logo Realitatea.md

Roman Boțan a solicitat participanților AP SEECP să susțină Moldova, pentru a determina Rusia să își retragă trupele și munițiile din Transnistria (FOTO)

17 Aprilie 2018, 12:37 // Politica

Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului, Roman Boțan, a participat la cea de-a V-a ședință plenară a Adunării Parlamentare a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (AP SEECP), unde a reiterat  necesitatea consolidării relațiilor de bună vecinătate între statele membre, în scopul asigurării păcii, securității, și stabilității în regiune.

Deputatul a subliniat importanța bunei cooperări în contextul în care regiunea este expusă amenințărilor hibride și propagandei, care afectează securitatea și stabilitatea Europei dar și procesele de integrare europeana ale statelor aspirante precum și în contextul în care unii actori internaționali întreprind acțiuni care depășesc cadrul dreptului internațional și periclitează sistemul interstatal de cooperare.

Roman Boțan a atras atenția participanților sesiunii asupra pericolului imens aferent prezenței  ilegale a trupelor militare ale Federației Ruse în partea estică a Republicii Moldova, ceea ce prezintă o amenințare gravă nu numai pentru securitatea națională dar și pentru securitatea întregii regiuni și a Europei în întregime. 

Ulterior, Boțan a vorbit despre eforturile pe care le depune Republica Moldova pentru a determina Federația Rusă să își retragă trupele și munițiile din regiunea transnistreană. În context, deputatul a solicitat tuturor participanților sesiunii să sprijine Republica Moldova în atingerea acestui obiectiv, prin luarea atitudinii, în acest sens, la toate nivelele și în toate organizațiile internaționale din care fac parte.  

În finalul discursului său, Roman  Boțan, a subliniat importanța acțiunilor comune pentru atingerea obiectivelor SEECP, deoarece numai astfel pot fi asigurate pacea, securitatea și stabilitatea în regiune și continuarea parcursului european.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 18.7993 0.0266%
USD USD 16.6137 0.5922%
RUB RUB 0.2477 2.2286%
RON RON 4.0395 0.1438%
UAH UAH 0.6045 0.0662%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile