Logo Realitatea.md

Roman Boțan și-a dat demisia din funcția de președinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică

24 Mai 2018, 16:06 // Actualitate

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Roman Boțan, și-a dat demisia din funcția deținută, după ce în legea obținerii cetățeniei Republicii Moldova și a pașapoartelor au fost operate modificări, care consideră că ar aduce prejudiciu țării. Anunțul a fost făcut în timpul ședinței Parlamentului de astăzi.

Potrivit lui Boțan, prin modificările operate se dorește secretizarea datelor oficiale a celor care vor obține cetățenia Republicii Moldova în baza investiților pe care o vor face și care ar putea genera acte de corupție și prejudicia statul. 

„În semn de protest mi-am depus demisia din funcţia de preşedinte a Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, după ce astăzi s-au adoptat un șir de modificări la legea obținerii cetățeniei Republicii Moldova și a pașapoartelor, care ar aduce prejudicii semnificate statului. Dacă în prezent în lege este prevăzut că cetăţenia Moldovei se acorda în număr limită de 5 000 de persoane, unde intrau și membrii familiilor, celor care au o bună reputaţie, care nu prezintă un risc pentru securitatea statului și au posibilitatea de a-și aduce contribuţia la fondul de dezvoltare, acum sintagama de 5 mii de persoane, s-a modificat în 5 mii de solicitanţi, iar în acest număr nu sunt incluşi membrii familiilor. Respectiv, deducem că limita a fost depășită și nu vom ști câți anume pot primi cetățenia. O altă modificare dubioasă este și faptul că, în decretele semnate de președintele țării cu referire la acordarea cetățeniilor nu se va indica numele solicitantului. Inițial se propunea ca aceste decrete să nu fie făcute publice, ceea ce contravenea Constituției. Îmi lasă un dezgust şi profund sentiment de îngrijorare, de aceea am refuzat să semnez vreun act normativ la aceste modificări și am decis să demisionez pentru a nu mă asocia cu aceste modificări operate, care pun în pericol securitatea statului”, a afirmat Boțan.

De asemenea, președintele Comisiei parlamentare, a afirmat că în noile modificări se prevede ca solicitantul cetățeniei nu va mai fi obliga să cunoască prevederile Constituției Republicii Moldova și nici nu va fi obligat să cunoască limba de stat.

Citeste tot despre: demisie, presedinte, Roman Boțan
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 18.9987 0.4664%
USD USD 16.6839 0.2723%
RUB RUB 0.2474 -0.3223%
RON RON 4.0796 0.5422%
UAH UAH 0.6009 0.3339%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
30 iul, 17:46 //

UPDATE: CNA și PA au găsit noi sume colosale, pe lângă cele din birou, acasă la șeful de secție de la CRDM reținut în dosarul „tomografiei” (FOTO)

02 aug, 13:38 //

Jucării, fotografii 18+, prezervative! Ce au găsit acasă la avocatul din Chișinău învinuit de trafic de copii (VIDEO)

07 aug, 07:01 //

Foto: captura video (video) Marina Tauber, primarul comunei Jora de Mijloc, filmată în timp ce agresează cu mătura un jurnalist ”Radio Orhei”

31 iul, 14:50 //

Foto: zdg.md Milioane de lei în birou și la bancă, dar... Casa modestă în care locuiește medicul șef din dosarul „tomografiei” (FOTO)

08 aug, 11:12 //

Grupare criminală, dirijată de un fost angajat al poliției, deconspirată. PCCOCS și INI au oferit detalii „din culise” (VIDEO)

26 iul, 11:30 //

Foto simbol: anta.gov.md UPDATE: Descinderi matinale PA+CNA, prin Chișinău: În total, pe dosar, sunt 10 persoane bănuite. DETALII!

26 iul, 08:08 //

Jizdan, la cros cu noaptea-n cap! Ministrul de Interne a dat live pe Facebook de pe terenul de sport (VIDEO)

01 aug, 15:14 //

Filip vrea ”capul” șefilor de la PTF și Vama Leușeni: Decizia, luată în urma unor vizite inopinate (VIDEO)

30 iul, 13:53 //

Foto: Facebook/Igor Dodon Ce a răspuns Dodon când a fost întrebat de unde a luat bani pentru monumentul instalat în Rusia, în semn de prietenie dintre Petru I și Dimitrie Cantemir (FOTO)

31 iul, 10:07 //

Interceptările AUDIO dintre doi suspecți din dosarul „Tomografiei”: „E cam tâmpită! Poate o fac oficial? Cum credeți, e periculoasă?..” (AUDIO)