Logo Realitatea.md

România: Ministrul Justiţiei declanşează procedura de revocare a procurorului general

25 Octombrie 2018, 14:02 // În lume

Ministrul Justiţiei din România, Tudorel Toader, a anunţat miercuri seara, după un discurs de aproape o oră, că declanşează procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, anunță presa de peste Prut. 

Foto: Observator

Solicitarea de revocare a procurorului general urmează să fie transmisă de ministrul Justiţiei Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru aviz, iar apoi cererea va ajunge la preşedintele României, Klaus Iohannis.

Evaluarea procurorului general cuprinde 20 de puncte, exact câte au fost şi în cazul Laurei Codruţa Kovesi.

„Nu neapărat din motive de simetrie, dar evaluarea cuprinde exact 20 de puncte, câte au fost şi la procurorul-şef al DNA. Puteam să adaug mai multe. Când ajung la finalul celor 20, vă pot evoca şi alte motive”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a enumerat ca prim punct din cele 20 faptul că Augustin Lazăr a susţinut că evaluarea Codruţei Kovesi a fost lipsită de temei.

În replică, Augustin Lazăr a declarat că acest raport de evaluare este de fapt răspunsul pe care Executivul îl dă Comisiei de la Veneţia. Procurorul general a făcut declaraţiile cu lacrimi în ochi, iar la final a refuzat să răspundă vreunei întrebări.

Ministrul Justiţiei a vorbit aproape o oră despre evaluarea procurorului general.

„Voi prezenta într-o scurtă declaraţie de presă raportul privind activitatea managerială a procurorului general. Raportul e structurat pe cinci capitole şi părţi. Prima parte se referă la baza juridică, temeiul legal, a doua la premise, a treia la evaluarea în sine, a patra concluzii, a cincea propuneri. Raportul are 63 de pagini şi sigur veţi fi de acord cu faptul că nu îi pot da citire cuvânt cu cuvânt pentru că ne prinde noaptea aici. Voi face o scurtă sinteză, după care îl veţi găsi pe pagina de internet a MJ. Temeiul legal pentru redactarea raportului de evaluare se raportează la art. 132 din Constituţie, care spune că procurorii îşi desfăşoară activitatea”, a mai spus Toader.

RAPORTUL POATE FI CONSULTAT AICI 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0864 0.3582%
USD USD 17.9850 0.2330%
RUB RUB 0.2802 0.7914%
RON RON 4.2180 0.3092%
UAH UAH 0.6839 0.0585%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile