Logo Realitatea.md

Rosbalt.ru: Vlad Plahotniuc ar fi cercetat penal în Rusia pentru ură rasială, politică și ideologică. PDM reacționează

06 Decembrie 2017, 11:52 // Politica

Presa rusă a scris noaptea trecută că liderul PDM, Vlad Plahotniuc ar fi acuzat de omor în Federația Rusă și s-ar fi cerut mandat de arestare pe numele acestuia. Mai exact, rosbalt.ru scrie că politicianului i se încriminează că ar fi săvârșit mai multe crime deosebit de grave motivat de ura rasială, politică, ideologică, etnică. Partidul Democrat a venit cu o reacție în scurt timp și respinge categoric aceste informații, menționând că ”își exprimă dezaprobarea față de acțiunile provocatoare de hărțuire și persecuție politică la care sunt supuși în continuare, de către Federația Rusă, reprezentanții partidului și oficiali ai Guvernului și Parlamentului”. 

”PDM informează că în ultimul an au fost intentate zeci de dosare de urmărire sau penale împotriva unor oficiali politici și guvernamentali din Republica Moldova. A fost respins de către Interpol și alte instituții internaționale un număr foarte mare de solicitări din partea unor instituții din Federația Rusă, care au fost apreciate ca reprezentând acțiuni de hărțuire și persecuție politică la adresa oficialilor moldoveni. Acest eșec de credibilitate înregistrat de autoritățile ruse a dus la o radicalizare și mai mare a acțiunilor de harțuire politică. 

Aceste abuzuri derulate de câteva instituții din Rusia au la bază motive geopolitice, de intimidare, șantaj și hărțuire a oficialilor moldoveni. O altă motivație din spatele acestor dosare fabricate în Federația Rusă constă în acoperirea unor persoane acuzate de infracțiuni pe teritoriul Republicii Moldova, persoane care au desfășurat și desfășoară activități în interesul serviciilor speciale ruse și împotriva Republicii Moldova. Iar momentul declanșării acestor acțiuni de hărțuire politică a coincis cu inițierea și avansarea autorităților de anchetă moldovenești în investigația privind spălarea a 22 de miliarde de dolari, bani proveniți din Federația Rusă, prin intermediul unor bănci moldovenești”, se arată într-un comuncat de presă.

În același timp, PDM a solicitat Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova să întreprindă măsurile care se impun pentru a ”condamna, din nou, oficial, aceste acțiuni de hărțuire politică, având în vedere că nici până astăzi Federația Rusă nu a răspuns demersului anterior al Guvernului și Parlamentului privind abuzurile comise împotriva mai multor oficiali moldoveni”.

Realitatea.md menționează că astăzi, PDM a anunțat că proiectul de lege care interzice propaganda rusească urmează a fi discutat în cadrul ședinței Parlamentului.  

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2560 -0.3002%
USD USD 16.4677 0.2435%
RUB RUB 0.2681 -0.2604%
RON RON 4.3476 -0.3347%
UAH UAH 0.6290 0.4151%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile