Logo Realitatea.md

Rusia, obligată să achite circa 2,5 milioane de euro fermierilor din Dubăsari, ale căror terenuri au fost sechestrate de autoritățile de la Tiraspol

17 Iulie 2018, 16:43 // Actualitate

Federația Rusă a fost obligată de Curtea Europeană pentru drepturile Omului să achite un prejudiciu de  2 499 300 de euro, proprietarilor terenurilor din raionul Dubăsari, care au fost sechestrate de așa-zisele autorități de la Tiraspol. Decizia Curții a fost pronunțată azi, 17 iulie. 

Foto simbol: bitpress.ro

Proprietarii de terenuri din raionul Dubăsari au fost reprezentați la CtEDO de către avocații Asociației Promo-LEX. În total, cauza a fost intentată la cererea a 1646 de reclamanți și 3 companii agricole din r. Dubăsari. Astfel, fiecărui proprietar i-a fost dispusă încasarea sumei de 1 500 Euro, iar companiilor agricole câte 5 000 Euro.

„Înalta Curte a constatat violarea art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenția Europeană de către Federația Rusă, în legătură cu încălcarea dreptului de proprietate sau folosință asupra cotelor de teren și încălcarea art. 13 al Convenției, coroborat cu articolul 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție, în legătură cu lipsa unui remediu efectiv la nivel național în legătură cu violările art.1 al CtEDO”, se menționează într-un comunicat al Promo-LEX. 

Cele 8 cereri, care cuprind plângerile unui număr de 1646 proprietari de terenuri agricole şi 3 societăți comerciale agricole, aflate în raionul Dubăsari, au fost depuse la Curtea Europeană de către avocații Asociației Promo-LEX în perioada anilor 2004 – 2006. Reclamanții sunt lucuitori ai satelor Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri, situate pe malul stâng al Nistrului şi dețin cote de teren în apropierea satelor lor.

Totodată, Curtea a dispus că Guvernul rus trebuie să achite prejudiciile materiale companiilor după cum urmează: 115 300 de Euro către Agro-Tiras S.R.L.; 80 500 de Euro către Agro-S.A.V.V.A. S.R.L. și 50 000 de Euro către GȚ Serghei Popa.

Pentru acoperirea costurilor de reprezentare a fost dispusă încasarea sumei de 20 000 Euro.

„După 14 ani, Curtea Europeană confirmă încălcarea drepturilor la proprietate pentru miile de locuitori din zona de securitate. Totodată, trebuie de menționat faptul că problemele lor încă nu sunt rezolvate. Sperăm că odată cu pronunțarea acestei hotărâri, proprietarii de terenuri vor putea dispune de bunurile lor în mod absolut”, a declarat Ion Manole, Directorul Asociației Promo-LEX.

Problema terenurilor agricole aflate după traseul rutier Tiraspol-Dubăsari-Râbniţa a apărut în 1998, în mai multe localități din r. Dubăsari, atunci când reprezentanții regimului separatist au instalat în mod ilegal posturi pe traseul Tiraspol-Râbnița. Câțiva ani mai târziu, la finele sezonului agricol din 2004, reclamanților li s-a interzis accesul spre proprietățile lor, astfel aceștia au suport pierderi de zeci de milioane de lei. La începutul anului agricol 2005, proprietarii terenurilor au fost opriți de a-și prelucra terenurile agricole, suportând din nou pierderi uriașe, precizează reprezentanții Promo-LEX.

„Constatările Curții Europene sunt deosebit de importante și actuale. La moment, problema dată se discută în cadrul formatului de negocieri a conflictului transnistrean, iar părțile implicate în dialog au opinii contradictorii. Această hotărâre vine să constate anumite aspecte care nu pot fi ignorate și anume că drepturile omului nu pot fi negociate, ci respectate”, a menționat Alexandru Postica, Directorul Programului „Drepturile Omului” al Asociației Promo-LEX.

Amintim că, recent, în urma negocierilor dintre Chișinău și Tiraspol, proprietarilor de terenuri au început să li se elibereze certificate privind dreptul de prelucrare a acesto loturi de pământ

Citeste tot despre: CEDO, Dubăsari, fermieri, Promo-LEX, terenuri, Tiraspol
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4419 0.0000%
USD USD 17.1324 0.0000%
RUB RUB 0.2616 0.0000%
RON RON 4.0880 0.0000%
UAH UAH 0.6344 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile