Logo Realitatea.md

Rusia acuză Londra că a participat la „înscenarea” atacului chimic în Siria. „Miniciună neruşinată”, reacţionează un responsabil britanic

13 Aprilie 2018, 20:51 // În lume

Armata rusă a anunţat vineri că dispune de „dovezi” privind participarea directă a Marii Britanii la „înscenarea” atacului chimic semnalat săptămâna trecută într-un oraş din regiunea siriană Ghouta Orientală, afirmaţie calificată de ambasadoarea Marii Britanii la ONU drept „grotescă şi o minciună neruşinată”.

Armata rusă are „dovezi care atestă participarea directă a Marii Britanii la organizarea acestei provocări în Ghouta Orientală”, în apropiere de Damasc, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Igor Konaşenkov.

El a acuzat Londra că a „exercitat o presiune puternică” asupra căştilor albe siriene, salvatori din zona controlată de rebeli care au alertat primii cu privire la acest atac chimic, „pentru a înscena această provocare pregătită în avans”.

„S-a spus căştilor albe că între 3 şi 6 aprilie combatanţii grupării Jaich al-Islam vor lansa o serie de tiruri de artilerie asupra Damascului. Aceasta urma să provoace o reacţie a forţelor guvernamentale pe care căştile albe trebuie să o utilizeze pentru a pune în aplicare această provocare”, a explicat purtătorul de cuvânt rus.

Konaşenkov a adăugat că Moscova dispune de „interviuri cu persoane care au participat direct la înregistrări video” (menite să creeze impresia unui atac chimic) şi că locuitorii din oraşul Douma, care a fost între timp recucerit de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, „au povestit în detaliu modul în care au avut vizaţi de atacuri şi la ce episoade au participat”.

Întrebată despre această declaraţie venită de la Moscova, ambasadoarea Marii Britanii la ONU, Karen Pierce, a calificat-o drept 1grotescă”. „Este o minciună neruşinată. Una dintre cele mai urâte mostre de ştiri false pe care le-am văzut la maşinăria propagandistică a Rusiei”, a continuat ea, potrivit AgerPres.

Potrivit Căştilor albe siriene şi ONG-ului sirian American Medical Society, zeci de persoane au fost ucise pe 7 aprilie la Douma într-un atac cu „gaz toxic” atribuit de occidentali regimului preşedintelui Bashar al-Assad, care dezminte orice responsabilitate în acest caz.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a calificat vineri atacul chimic presupus comis în Siria săptămâna trecută drept o „înscenare” la care au participat „serviciile speciale ale unui stat”, al cărui nume nu a fost menţionat, dar care a fost calificat drept „rusofob”.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6156 -0.2000%
USD USD 16.7892 -0.0631%
RUB RUB 0.2479 -0.2013%
RON RON 4.2193 -0.3378%
UAH UAH 0.5969 -0.0335%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile