Logo Realitatea.md

Rusia nu recrutează întâmplător moldoveni pentru Donbas! Moldova - o sursă bună pentru potențiali recruți

15 Iunie 2017, 19:15 // Actualitate

Rusia nu recrutează întâmplător moldoveni care să lupte în estul Ucrainei. Republica Moldova este una dintre cele mai bune surse pentru potențiali recruți, mai ales din cauza regiunii separatiste Transnistria, aflată la granița de sud-vest a Ucrainei, unde Rusia are concentrați în jur de o mie de soldați.


Foto: medium.com

În februarie anul trecut, Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a estimat că cel puțin 40 de moldoveni luptă în Donbas, de partea rușilor, majoritatea din ei fiind din Transnistria. Numărul este, evident, unul mic, comparativ cu zecile de mii de ruși. 

Medium.com, care citează un articol al lui Stanislav Secrieru de la Centrul Românesc pentru Politica Europeană, scrie că Federația Rusă "a pus ochii" nu doar pe moldovenii din Transnistria, dar și pe cei din întreaga Moldovă, precum și pe moldovenii aflați pe teritoriul rus. 

Secrieru spune că rușii recrutează cetățeni moldoveni care fie locuiesc, fie muncesc în Rusia. Tot el mai susține că recruții ar fi "vânați" și pe rețelele sociale.

Aceste metode de recrutare a luptătorilor, combinată cu numărul celor care au decis de bunăvoie să lupte în Donbas, au rezultat un număr de ordinul zecilor de moldoveni, care luptă pe câmpurile din Donețk sau Lugansk. 

Secrieru a mai identificat șase unități militare separatiste unde luptă moldoveni. Articolul mai amintește de mai mulți moldoveni reținuți în 2015 și 2014, după ce s-au întors din Ucraina. Printre aceștia sunt menționați Iurii Kudinov, luptător în Donbas, Dmitry Oblontsev, originare din Bender, care a luptat în Lugansk.  De asemenea, este amintit și numele lui Andreu Suslov, luptător în Donețk. 

De cealaltă parte, se pare că alți moldoveni nu s-au mai întors acasă. Moldoveanul Ruslan Patuh, din Ungheni, de exemplu, a primit pașaportul autoproclamtei republici Donețk și locuiește acolo. 

Săptămâna aceasta, Reuters a scris că Serviciul de informații din Republica Moldova crede că cei cinci diplomați ruși expulzați din țară, luna trecută, erau spioni care recrutau luptători pentru insurgența sprijinită de Moscova în estul Ucrainei.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5276 0.0415%
USD USD 16.9232 0.2417%
RUB RUB 0.2654 -0.0377%
RON RON 4.1812 -0.0167%
UAH UAH 0.6438 1.0199%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile