Logo Realitatea.md Logo Realitatea.md RU

S-a deschis salonul auto de la Shanghai: Sunt expuse 1400 de mașini - GALERIE FOTO

20 Aprilie 2017, 15:27 // Auto

Salonul auto de la Shanghai s-a deschis miercuri, reunind sute de expozanți dornici să profite de această vitrină de prezentare pentru prima piață de automobile din lume, una devenită tot mai complicată pentru constructorii străini în contextul unei scăderi așteptate a volumului vânzărilor și a creșterii prezenței mărcilor locale.

Organizat odată la doi ani în capitala economică a Chinei, în alternanță cu Beijingul, evenimentul ilustrează importanța unei piețe chineze trecută, într-o singură generație, din neant la un sfert din vânzările mondiale. Circa 24,38 de milioane de mașini au fost vândute în China în 2016, marcând o creștere spectaculoasă de 15%.

Această creștere a fost în mare parte alimentată de o scădere a TVA pentru achiziționarea de mașini cu capacitate cilindrică mică, a reamintit Jochem Heizmann, patron al Volkswagen pentru China. 

Tabloul ar urma însă să devină mai sumbru în acest an. "Reducerea fiscală a fost diminuată la jumătate la începutul lui februarie. Logic, există o reacție în primele luni ale lui 2017", a adăugat el, citează Agerpres.

Potrivit cifrelor federației profesionale CAAM, vânzările de mașini particulare nu au progresat decât cu 4,6% în primul trimestru. Cabinetul IHS anticipează o stabilizare în 2017, iar în anul următor o scădere. Volkswagen, mai optimist, mizează pe o creștere de "4 până la 5%" pentru 2017. 

Totuși, susțin constructorii de automobile, China păstrează un potențial de creștere uriaș: dacă metropolele de coastă vor fi saturate, provinciile de interior sunt dotate sub standarde și cunosc o urbanizare galopantă care stimulează vânzările.

Nu sunt înregistrate decât circa 120 de vehicule la 1.000 de locuitori în China, față de 600 în Europa, potrivit Accenture, iar marja de expansiune rămâne considerabilă. 

Dar cine va reuși să profite de acest lucru, se întreabă AFP? Constructorii străini de automobile, ale căror calități erau apreciate de chinezi, văd cum dominația lor se erodează în competiția cu concurenții locali — Geely, Great Wall sau Changan. Aceste mărci au reprezentat 43,2% din piață anul trecut, datorită specializării lor în 4x4 urbane (SUV), foarte apreciate de public.

Dintr-o dată, între grupurile chineze și mărcile străine de prim-plan, constructorii occidentali de gamă medie își văd spațiul de acțiune redus. Un exemplu bun în acest sens este constructorul francez PSA, care din cauza faptului că nu a anticipat schimbarea de direcție în privința SUV-urilor, a înregistrat o scădere a vânzărilor de 16% anul trecut.

Occidentalii își adaptează oferta, mai mulți constructori rezervând pentru Shanghai premiere mondiale menite să-i seducă pe chinezi. Citroen va prezenta noul său 4x4 urban C5 Aircross, în timp ce Volkswagen va expune micul său crossover T-Roc. 

Mașinile electrice sau hibride vor fi de asemenea la loc de cinste, în contextul în care Beijingul încearcă să le impună tuturor constructorilor de anul viitor o cotă ambițioasă de vehicule curate.

Potrivit Xinhua, 113 modele de mașini ar urma să-și facă debutul la Salonul auto de la Shanghai din 2017, care s-a deschis miercuri pentru media, iar din 21 aprilie va fi accesibil și publicului.

Cu o suprafață totală de 360.000 mp, salonul a atras peste 1.000 de expozanți din 18 țări și regiuni. 

În total sunt expuse 1.400 de vehicule complete, inclusiv 159 de mașini electrice și 56 de mașini de concept. În acest an, tema salonului este "Committed to Better Life", mai scrie Xinhua.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0030 -0.6936%
USD USD 17.9145 0.0771%
RUB RUB 0.2987 0.2013%
RON RON 4.5920 -0.9534%
UAH UAH 0.6968 0.1006%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
16 aug, 15:44 //

Operațiune în centrul Capitalei! Ofițerii SIS au fost surprinși în acțiune în plină zi (FOTO, VIDEO)

14 aug, 18:29 //

Stomatologia cedează poziția de cea mai scumpă facultate din Moldova. Locul de frunte îl deține o altă specialitate de la USMF

14 aug, 16:39 //

Foto: Facebook/ Restaurant „Ecaterina” Intoxicația în masă la nunta de vinerea trecută: Administratorii restaurantului spun că vina o poartă rudele miresei

14 aug, 10:17 //

Bani necontabilizați, băuturi contrafăcute, prostituate și produse alimentare expirate, depistate în cluburile de noapte din Capitală (VIDEO)

14 aug, 09:30 //

Foto simbol 18 persoane s-au otrăvit cu mâncare la o nuntă, petrecută într-un restaurant din Chișinău. Printre aceștia, doi copii

17 aug, 08:00 //

Istoria de succes a Svetlanei Tabacari, după două mandate de primară în Scoreni! A închis gura lumii cu proiecte mari și rezultate semnificative - Reportaj VIDEO, FOTO

18 aug, 17:07 //

Foto: politia.md Cu automobile și case de lux! Șapte persoane, REȚINUTE pentru evaziune fiscală şi spălare de bani (FOTO, VIDEO)

14 aug, 12:14 //

Foto simbol: PH-OnLine.ro Un autocar de pe ruta Chișinău-Ungheni s-a răsturnat la Călărași. În vehicul se aflau 40 de pasageri, 7 au fost transportați la spital

15 aug, 13:23 //

Conflict la Bulboaca! Iazurile care aparțin primarului au inundat localitatea, iar pagubele se preconizează a fi achitate tot din contul sătenilor (VIDEO, DOC)

17 aug, 15:58 //

La pământ, mâinile întinse! Poliția Capitalei și cei de la „Fulger” fac regulă în municipiu (VIDEO)