Logo Realitatea.md

Saakaşvili cere Uniunii Europene şi lui Merkel să îl ajute împotriva lui Poroşenko

13 Februarie 2018, 10:45 // În lume

Fostul preşedinte georgian devenit lider al protestelor în Ucraina Mihail Saakaşvili a cerut marţi Uniunii Europene şi cancelarului german, Angela Merkel, în special să-l sprijine în campania sa anticorupţie împotriva preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko.

Foto: imagine simbol

Poroşenko distruge Ucraina „şi vrea să mă îndepărteze pentru că denunţ corupţia”, a declarat Saakaşvili. „Dacă Uniunea Europeană şi mai ales cancelarul Angela Merkel nu fac în cele din urmă ceva (...), Ucraina se va rupe”, a adăugat el, potrivit AgerPres.

Saaskaşvili a fost reţinut luni de membri ai poliţiei de frontieră puternic înarmaţi în timp ce lua masa într-un restaurant din Kiev şi îmbarcat la bordul unui avion privat cu destinaţia capitala poloneză Varşovia.

”Peripețiile” continuă: Mihail Saakaşvili a fost reţinut din nou la Kiev (VIDEO)

El susţine că Poroşenko este responsabil pentru aceasta şi a anunţat că intenţionează să se întoarcă în Ucraina pentru a continua să participe la demonstraţiile anticorupţie ce îl vizează Poroşenko.

Mihail Saakașvili, „alungat” din Ucraina, după ce a fost reținut de mascați la Kiev. Deja e în drum spre Polonia

În septembrie, Saakaşvili, căruia i-au fost retrase cetăţeniile georgiană şi ucraineană, a trecut frontiera din Polonia în Ucraina în timpul unei ciocniri între susţinătorii săi şi autorităţi.

Poroşenko l-a ajutat pe Saakaşvili să devină guvernator al regiunii ucrainene Odesa în 2015. Dar Saakaşvili a demisionat un an şi jumătate mai târziu, acuzându-l pe Poroşenko de perpetuarea corupţiei endemice.

Un tribunal din Georgia l-a condamnat recent pe Saakaşvili în absenţă la trei ani de închisoare pentru abuz în funcţie în timpul celor două mandate prezidenţiale între 2004 şi 2013. În Ucraina, el este acuzat că sprijină o organizaţie criminală într-o încercare eşuată de lovitură de stat împotriva lui Poroşenko.

Primele imagini VIDEO din Polonia cu apariția lui Saakașvili, după ce a fost expulzat din Ucraina

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile