Logo Realitatea.md

ȘAPTE filme autohtone, create în 48 de ore, pe care să le vedeți la Zilele Filmului Moldovenesc la Orhei

20 Noiembrie 2017, 08:10 // Societate

La Zilelor Filmului Moldovenesc la Orhei veți putea viziona șapte filme născute în cadrul proiectului 48h Moldovan Film Challenge – „Trezim cinematografia moldovenească”. Cineaștii care au realizat aceste scurtmetraje au avut la dispoziție doar 48 de ore ca să le realizeze, iar anumite recuzite pe care trebuia să le utilizeze neapărat în producțiile lor au fost trase la sorț.

Colaj Realitatea.md

Astfel, la evenimentul Zilele Filmului Moldovenesc la Orhei vor fi proiectate următoarele filme, realizate în cadrul acestui proiect: „Scârțâit sportiv”, „Una”, „Purgatoriul”, „Bust”, „Taci și înghite”, „Izgoniți din rai” și „Fluturii trăiesc doar o zi”.

„Scârțâit sportiv”, regizor Eugeniu Bocancea

Echipa de producția trebuia să integreze în film fraza „Îmi este frică de oglindă” și recuzita: clapeta. Iată cum descriu scurtmetrajul echipa de producție: „Andrei și Dorina sunt împreună de mai bine de zece ani. Frica și neîncrederea pătrunde în relația lor când Oleg, un fost prieten de-al lor se mută în apartamentul de vis-a-vis. Sunetele enervante scoase de noul lor vecin îl obsedează pe Andrei și îl face să acționeze irațional.”

„Fluturii trăiesc doar o zi”, regizor Mihai Bruma

Echipa trebuia să integreze fraza „Se zice că fluturele este un simbol al sufletului și al metamorfozei”, iar recuzita extrasă a fost masca antigaz. „Interiorul unui hall dintr-o agenție notarială. Trei bărbați de naționalități diferite, un german, un grec și un moldovean stau pe scaune, așteptând ceva. Au fost chemați la o ședință cu avocat. Nu știu ce se întâmplă și care e motivul. În timp ce ei așteaptă, încep să discute și să se cunoască”, așa descriu filmul realizatorii peliculei.

„Una”, regizoare Oksana Kazmina

Realizatorii scurtmetrajului au integrat fraza „Un cartuș, o țintă” și recuzita: bicicleta.

„Acest proiect este centrat pe procesul de creație în sine, care este explorat, utilizând o metodă deosebită. Procesul de creație include interacțiuni suprapuse între toți participanții, inclusiv compozitor și actori. Metoda se bazează pe „deconstrucția” frazei. Fraza este dezmembrată în cuvinte, care sunt puse în contexte diferite, cu diferite sensuri și rostite de către actori cu diferite tonalități. Sunt utilizate costume din diferite epoci, iar recuzita utilizată ajută la „deconstrucția” frazei și mai mult, adăugând absurditate. În acest mod este accentuată vitalitatea ruinării unor clișee și a unor structuri sociale și roluri...”, este descriere filmului, propusă de realizatori.

 „Izgoniți din rai”, regizoare Lucia Lupu

Fraza utilizată: „Toți vor să ajungă în rai, dar nimeni nu vor să moară”, recuzita: televizor.

„Un cuplu proaspăt căsătorit primește un apartament în care să trăiască. Unica condiție pe care o au în noua locuință este să nu conecteze televizorul din salon. După câteva zile de fericire și entuziasm, cei doi se plictisesc și se simt tentați de „Fructul interzis”. Lupta cu sinele și cu dorințele proprii răstoarnă viața celor doi”, așa descriu scurtmetrajul echipa care l-a realizat.

„Taci și înghite”, regizor Vladimir Secrii 

Fraza utilizată: „O clădire din Chișinău a fost pusă în carantină, fiindcă acolo s-a depistat un om infectat cu rabie” și recuzita: o coroană.

Așa sună subiectul filmului: „Un bărbat se trezește într-o lume cu totul nouă și foarte stranie. O lume a manipulării și a spălării de creier, în care toți se supun regulilor societății, chiar și atunci când regulile nu au sens. El trebuie să aleagă ce să facă, să pună la îndoială regulile sau să-și accepte noua sa realitate…”.

„Bust”, regizor Maxim Chisnicean

Realizatorii filmului au integrat fraza: „Dacă n-ai fi, te-aș inventa și oricum te-aș iubi” și recuzita: bust.

„Ana este o fată antisocială și foarte complexată, ea are o soră cu un caracter total opus. Ocupațiile Anei sunt repetitive și lipsite de sens. Într-un moment de criză sora ei îi aruncă telefonul, care este prietenul cel mai bun al Anei, şi îi dă un ziar de unde trebuie să îşi aleagă un job. Ca urmare Ana se angajează ca servitoare la un studiou muzical”, este descrierea filmului, propusă de realizatori.

„Purgatoriul”, regie Cristian Oloi

Fraza: „S-a născut în 1915” și recuzita: o pană.

„Trei sinucigași se află în Purgatoriu. O voce de după cadru îi anunță că fiecare din ei au șanse egale de a fi transferați în rai, însă doar unul dintre ei va fi ales. Aceștia sunt puși la niște încercări care par la prima vedere simple, însă sunt greu de realizat atât din punct de vedere spiritual, cât și fizic. Încercările sunt diferite pentru fiecare, însă sunt legate cu viața pe care au trăit-o și asta va fi și motivul de ce ele vor fi greu de îndeplinit. Treptat, aceste încercări vor deveni din în ce în ce mai grele până la momentul când cei trei unul socot că recompensa (accesul în rai) este prea mică pentru această provocare, mai ales că mai departe provocările ar putea fi și mai dubioase”.

Puteți viziona aceste filme pe data de 24 noiembrie, în cadrul Zilelor Filmului Moldovenesc la Orhei. Puteți vedea aici programul evenimentului și lista completă a filmelor propuse de către organizatori.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3170 0.0000%
USD USD 16.4277 0.0000%
RUB RUB 0.2688 0.0000%
RON RON 4.3622 0.0000%
UAH UAH 0.6264 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile