Logo Realitatea.md

Scandal de AMPLOARE în DNA-ul din România! Reacția președintelui Iohannis: Nu văd niciun motiv de suspendare a Laurei Kovesi

04 Iulie 2017, 21:12 // În lume

România este zguduită de un scandal în care personajul principal este DNA-ul. Mai exact, procurora-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, este acuzată de procurora Mihaela Moraru Iorga că ar fi făcut presiuni în dosarul inițiat pe numele ex-ministrei Elena Udrea.

Potrivit Mediafax, scandalul a luat amploare după ce, marți, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat cererea Laurei Codruţa Kovesi de revocare a procurorilor DNA, Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga. 

Cei doi procurori anticorupţie revocaţi susţin că motivele pentru care s-a cerut excluderea lor din DNA nu sunt justificate. În același timp, Laurei Codruţa Kovesi spune că a cerut revocarea Mihaelei Moraru Iorga pentru motivul că „nu a înregistrat un denunţ în conformitate cu dispoziţiile legale şi nu l-a prezentat spre repartizare procurorului şef al Secţiei din care făcea parte. Neprezentarea denunţului a avut drept consecinţă imposibilitatea aplicării unor dispoziţii procesual penale în raport cu persoane cercetate”.

În cazul lui Doru Ţuluş, revocarea a fost cerută, pentru că există „suspiciuni rezonabile că imparţialitatea sa este afectată, având în vedere că a soluţionat dosare penale în care era implicată o persoană cu care avea raporturi civile”, adică i se reproşează faptul că şi-a vândut drepturile litigioase asupra unor restanţe salariale către un om de afaceri - Mihai Rotaru. 

Totul, însă, ar fi început odată cu sesizarea Inspecţiei Judiciare a lui Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi a unui alt procuror, Nicolae Marin, după ce ar fi primit citaţii în dosarul deschis ca urmare a apariţiei în presă a unor înregistrări cu Codruţa Kovesi privind ordinile pe care le dădea procurorilor, în care li se solicita efectuarea testului poligraf.

Astfel, procurorul Mihaela Moraru Iorga a acuzat-o pe șefa DNA că a făcut presiuni pentru reţinerea Elenei Udrea, „chiar şi pentru o noapte”, deşi nu exista aviz pentru arestare din partea Parlamentului şi atunci „totul era doar un circ mediatic”. Aceasta a mai spus că tensiunea dintre ea şi Kovesi era de mult timp, fiind „determinată probabil de faptul că nu am dat curs anumitor solicitări”.

Reacția Elenei Udrea nu a întârziat să apară. Ex-ministra a transmis că este clar că a fost arestată la comanda Laurei Codruţa Kovesi şi a lui Florian Coldea, fostul director adjunct al Serviciului Român de Informații, întrebându-se retoric „cine mai poate restabili legalitatea în funcţionarea justiţiei?”.

În acest context, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că nu vede niciun motiv pentru suspendarea din funcţie a Laurei Kovesi pe perioada verificărilor făcute de Inspecţia Judiciară, reafirmând că este „mulţumit” de activitatea DNA.

„Nu văd niciun motiv de suspendare. Aştept cu mare interes concluziile verficărilor care se fac instituţional. Sincer, nu cred că este afectată lupta anticorupţie. Ea se desfăşoară la viteza ei intrinsecă normală, însă nu vreau să las impresia că aceste scandaluri sunt bune. Aceste scandaluri nu sunt bune. Ele zguduie încrederea cetăţeanului în instituţiile statului şi pun mari semne de întrebare partenerilor şi aliaţilor noştri, de aceea vreau să am clarificări urgente şi nu doar urgente, şi pertinente”, a conchis acesta.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5576 0.5083%
USD USD 17.2246 0.1989%
RUB RUB 0.2678 1.7477%
RON RON 4.1103 0.4472%
UAH UAH 0.6337 -0.3773%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile