Logo Realitatea.md

SCENARII DEOSEBIT DE GRAVE! Antifa pregăteşte atacuri armate! Sunt implicaţi profesori şi militari (VIDEO)

26 Noiembrie 2014, 12:08 // Actualitate

Inspectoratul General de Poliție a prezentat astăzi schema de funcționare a organizației extremiste ”Antifa”, care se ocupa de pregătirea unor scenarii deosebit de grave după alegerile parlamentare din 30 noiembrie. 

Foto simbol

În urma a 15 percheziții desfășurate în această dimineață, în municipiul Chișinău, precum și raioanele Ialoveni, Bălți și Soroca, oamenii legii au descoperit loturi impunătoare de arme și muniții, printre care pistoale cu amortizator, aruncătoare de grenade, grenade, cutii de trotil, măști, uniforme militare, dar și sume mari de bani. De asemenea, au fost depistate și telefoane mobile noi și carduri SIM. 

Astfel, cinci persoane au fost reținute și escortate la sediul Inspectoratului General de Poliție. Alte persoane de asemenea sunt cercetate în cadrul cauzei penale, inițiată în primăvara anului 2014, în baza art. 284 (alin.1) care prevede crearea și organizarea activității unei grupări criminale.

”În cadrul investigațiilor, s-a demonstrat implicarea unor profesori din cadrul instituțiilor de învățământ superior, care se ocupau cu racolarea studenților nevoiași, care ulterior erau infiltrați în organizația extremistă ”Antifa” și care erau pregătiți pentru a desfășura proteste agresive. Aceștia aveau sarcina de a racola circa 200 de persoane. Un profesor a fost deja identificat”, a declarat șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, colonel de poliție, Gheorghe Cavcaliuc.

Rolul profesorilor era de a racola tineri pentru acțiuni pașinice și legale, ca ulterior să fie manipulați cu ajutorul substanțelor psihotrope sau a băuturilor alcoolice.

”Tinerilor li se formula o idee acceptabilă și comfortabilă. Datorită vârstei lor, ei erau interesați să participe la anumite acțiuni sociale, care ulterior ar putrea să se transforme în proteste în masă cu aplicarea violenței”, a menționat procurorul Viorel Morari. 

Totodată, în această schemă s-a dovedit și implicarea unui militar, care avea acces la informații, dar și arme și muniții.

”Este vorba de un anumit grup de persoane, care într-un mod pledează pentru drepturile omului, însă în realitate au ca scop măsuri de diversiune, prin violență. În urma perchezițiilor au fost depistate arme, muniții, planuri de acces în clădirea Comisiei Electorale Centrale, precum și televiziunii naționale, ceea ce demonstrează că membrii grupării se pregăteau pentru un eventual atac asupra acestora”, a declarat procurorul Viorel Morari.

În rândul celor vizați, se află și persoane care au fost anterior judecate pentru diferite infracțiuni. Un alt factor important, constatat în cadrul urmăririi penale, îl constituie faptul că în cadrul organizaţiei criminale sub acoperirea mişcării „ANTIFA”, erau implicaţi atât cetăţeni ai Republicii Moldova, cât şi cetăţeni ai statelor străine, în special membri identificaţi ai structurilor extremiste şi grupărilor criminale armate din străinătate, cu experienţă semnificativă în acţiuni radical-militare, conflicte violente armate în condiţii de stradă, activităţi diversioniste şi sabotaj. O parte semnificativă din adepţii organizaţiei au fost angajaţi plenar în acţiuni radical-extremiste în Ucraina, ţările Orientului Mijlociu şi Africa de Nord.

În legătură cu informaţiile referitoare la racolarea unui militar al Armatei Naţionale în gruparea Antifa, Ministerul Apărării anunță că cercetează cazul, în comun cu organele abilitate. Astfel, pentru a nu prejudicia ancheta, Ministerul Apărării a precizat că nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect.

În prezent, sunt întreprinse măsuri speciale de investigaţii complexe în vederea atragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate şi a complicilor acestora. Potrivit legii, crearea sau conducerea unei organizaţii criminale se pedepseşte cu închisoare de la 8 la 15 ani. 

Menţionăm că în presă s-a scris în repetate rânduri că activitatea mişcării "Antifa" ar fi coordonată de Grigore Petrenco. Acesta este candidat la funcţia de deputat pe lista lui Renato Usatîi.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1921 0.0000%
USD USD 17.4521 0.0000%
RUB RUB 0.2364 0.0000%
RON RON 4.3476 0.0000%
UAH UAH 0.6167 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile