Logo Realitatea.md

Scene macabre în raionul Ialoveni. Zeci de cadavre și resturi animaliere, aruncate în spațiu liber de agenți economici (FOTO/VIDEO)

11 Ianuarie 2018, 06:50 // Economie

Doi agenți economici din raionul Ialoveni, satul Văratic, au fost amendați de Inspecția Ecologică pentru încălcarea regulilor de gestionare a deșeurilor. Asta după ce au depozitat cadavrele și resturile a zeci de animale într-un spațiu liber.

Imaginile au fost expediate la adresa redacției Bani.md. Atenție, acestea pot afecta emoțional! 

Embed:

O locuitoare a satului a sesizat Inspectoratul de Poliție Ialoveni și a expediat imaginile surprinse! Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului de Poliție Ialoveni, sesizarea a fost înregistrată la 2 ianuarie, iar materialul a fost redirecționat către organele competente.

Potrivit celor de la Inspecția Ecologică, atunci când inspectorii au ajuns la fața locului, resturile animaliere nu mai erau, însă imaginile existente au constituit drept probe.

S-a stabilit că doi agenți economici au depozitat resturile animaliere de ovine și porcine, pe un teren privat ce se învecinează cu pășuni și terenuri agricole de la periferia satului Văratic.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, de asemenea, s-a autosesizat. Ajunși la fața locului, angajații ANSA au depistat că resturile animaliere erau deja îngropate. Agenții economici au comunicat inspectorilor ANSA că la fermă a fost deconectată energia electrică, iar în consecință, în încăperea în care erau ținuți porcii s-a mărit concentrația de amoniac. Astfel, porcii au fost intoxicați, fapt ce a determinat decesul a zeci de animale.

Totuși, ANSA a preluat și a trimis la laborator probe atât de la animalele moarte, cât și de la cele rămase vii la fermă, pentru a exclude pericolul de pestă porcină. 

Potrivit responsabilului ANSA din Ialoveni, agenții economici au mai declarat că ar fi avut o înțelegere cu primăria pentru a îngropa animalele, însă nu a fost coordonat și cu cei de la Inspecția Ecologică. În acest sens, ANSA i-a somat să dețină un act oficial ce le-ar permite acest lucru. 

CITIȚI ÎN CONTINUARE PE BANI.MD 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6333 0.1699%
USD USD 16.7050 0.4981%
RUB RUB 0.2685 0.1119%
RON RON 4.2473 0.3663%
UAH UAH 0.6409 0.9132%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile