Logo Realitatea.md

(VIDEO) SCHEMĂ CRIMINALĂ de spălare de bani la Moldovagaz. MILIOANELE furate erau incluse ca pierderi în tarif și achitate de consumatori

26 Noiembrie 2015, 12:48 // Economie

Factorii de decizie ai întreprinderii ”Moldovagaz” și ”Chișinăugaz” ar fi pus la cale o schemă criminală prin care se spălau milioane de lei, iar pierderile erau achitate de către consumatorii finali. Detaliile au fost făcute publice de către procurorul Vitalie Busuioc, care se ocupă de acest caz.

Foto: ziarulnational.md

”Factorii de decizie ai diferitor agenți economici erau împreună și prin înțelegere prealabilă cu factorii de decizie de la Moldovagaz, Chișinăugaz și alte întreprinderi fondate de Moldovagaz și au elaborat și implementat o schemă criminală, prin care urmau a fi obținuți bani în profituri deosebit de mari. Profitul doar dintr-o schemă cu un agent economic este de 31 de milioane de lei, pe parcursul a patru ani”, a declarat Busuioc.

Potrivit procurorului, prin întreprinderile fondate de Moldovagaz erau comercializate și livrate clandestin agenților economici cantități mari de gaz. Aceste tranzacții nu erau indicate în evidența contabilă a instituțiilor. În final, acești agenți economici livrau gazul respectiv unor întreprinderi sau unor persoane fizice. Ulterior, pentru a ascunde urmele acestor infracțiuni, factorii de decizie a acestor întreprinderi, bazându-se pe o metodologie de calcul a pierderilor tehnologice în rețelele de distribuție a gazului, treceau sumele calculate pentru gazul livrat clandestin la pierderi. În final, aceste pierderi se reflectau în tarifele la gaz și erau achitate de consumatori.

Mai mult, o parte din cantitatea de gaz era returnată înapoi cu trecerea cuantumului gazelor naturale la pierderi, iar în consecință aceste pierderi erau, de asemenea, inttroduse în tarif și achitate de consumatori.

Totodată, la achitarea cu agentul economic care livrează gaz în Republica Moldova, procurările de dolari pe piața din Moldova se efectuau la un preț mai înalt decât cursul valutar stabilit. Ca urmare, acest profit ar fi împărțit între participanții la această schemă.

O altă suspiciune a procurorilor se referă la procurarea de către Moldovagaz a diferitor piese și mecanisme de distribuție a gazelor naturale la prețuri de trei ori mai mari decât costul lor real.

Pe marginea acestor acțiuni au fost pornite două cauze penale pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, depășirea atribuțiilor de serviciu și practicarea ilegală a activității de întreprinzător. Oamenii legii efectuează pecheziții la factori de decizie de la Moldovagaz, Chișinăugaz, agenți ecomomici și mai multe persoane fizice.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile