Logo Realitatea.md

Școlile de meserii, o oportunitate pentru absolvenții din Moldova. La ce carieră visează aceștia (Reportaj VIDEO)

17 Iulie 2017, 23:28 // Societate

Pentru cei care vor pica testul la BAC, o oportunitate rămân școlile de meserii, care și-au deschis ușile pentru candidați. Viitorii frizeri, croitori și marochini și-au depus deja actele pentru studii la Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău, unde începe prima etapă de admitere. Plini de emoții, tinerii speră la o carieră de succes, după ce administrația instituției le-a pus la dispoziție mai multe oportunități.

Embed:

„Noi suntem în proiect de reparație capitală și modernizare: ateliere de instruire, practică în domeniul industriei ușoare, utilaj tehnic de ultimă performanță. Copiii beneficiază de loc de trai în cămin pe parcursul anilor de studii, dar și de bursă diferențiată”, a explicat Alexandra Raețchi, directorul Centrului de excelență.

Absolvenții de gimnazii veniți din mai multe localități spun că vor să obțină cât mai repede o meserie, iar mulți dintre ei a ajuns aici datorită pasiunilor pe care le au din copilărie.

- De mică, îmi place să creez ceva nou, să-mi exprim inspirația prin haine. Îmi place ca oamenii mereu să arate frumos. Vom fi niște specialiști buni. Cred că toată viața trebuie să învățăm și să mergem spre noi perspective. Îmi doresc ca Moldova să ajungă la un nou nivel.

- Am ales specialitatea frizer. Mulți îmi spun: „De ce nu încerci să depui actele la un colegiu, căci ai orice șansă cu media cu care ai finalizat școală?”, dar nu regret că am ales anume această profesie.

La fel de emoționați au fost și părinții, care și-au înscris copiii la studii. Pentru ei este o nouă etapă, care le va duce urmașii departe de casă, dar speră că datorită meseriei alese, își vor face un drum cu câștig bun în viață. 

- Am venit să-mi înscriu copilul la școală.
- Aveți emoții?
- Da sunt. Mă gândesc că e o specialitate care poate să-i ajute în viitor.

- Sunt emoții deosebite, pentru că trec în etapa maturilor. Am observat acasă cum muncește. Sperăm să fie într-un ceas bun și să aibă un viitor cu un salariu bun, nu ca noi - la țară.

La Centrul de Excelență în Industria Ușoară înscrierea viitorilor studenți are loc în două etape. Prima etapă se va încheia pe data de 8 august, iar din 16 august, va începe cea de-a doua, unde vor fi expuse locurile rămase vacante.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6439 0.2240%
USD USD 16.6741 0.3122%
RUB RUB 0.2681 -0.0373%
RON RON 4.2412 0.2221%
UAH UAH 0.6378 0.4251%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile