Logo Realitatea.md

Gata cu şedinţele Parlamentului?! Guvernul și-a asumat deja răspunderea pentru cele mai importante proiecte

26 Septembrie 2014, 16:01 // Politica

Deputații nu se vor mai întruni, cel mai probabil, în ședințe ordinare în plen până la dizolvarea actualului Legislativ. Doar dacă vor exista anumite situații urgente, atunci aleșii poporului ar putea fi chemați în ședințe în plen. Declarații în acest sens au făcut deputații solicitați de Realitatea.md.

Foto: Realitatea.md

”Din punct de vedere juridic nu există nicio interdicție, dar din punct de vedere practic este puțin probabil că ne vom mai întruni. Depinde de comisii, de Biroul permanent al Parlamentului, dar sunt cam puține șanse să ne întrunim. Doar dacă apare vreo situație de urgență, să nu dea Dumnezeu, atunci ne-am putea întruni. Acest lucru e firesc pentru că urmează campania electorală. Pentru cele mai importante proiecte, Guvernul și-a asumat răspunderea, iar celelalte vor fi amânate, probabil pentru nou legislatură”, a spus pentru Realitatea.md vicepreședintele Parlamentului democratul Sergiu Sîrbu.

Comuniștii cred la fel. ”Intuiția mea îmi spune că deputații nu se vor mai întruni în ședințe în plen, deși am văzut un program în care era scris ce proiecte urmează să fie discutate și era menționată luna septembrie, dar din luna septembrie au mai rămas 3 zile. Cel mai probabil că nu se vor întruni”, a declarat președintele fracțiunii PCRM, Maria Postoico, pentru Realitatea.md.

Liberal-reformatorii sunt însă de altă părere. Solicitat de Realitatea.md, vicepreședintele Legislativului Oleg Bodrug a declarat că urmează să fie făcute și alte încercări de-ai convoca pe deputații din coaliția majoritară în ședințe în plen.

”Urmează să facem demersurile necesare că să ne convocăm la începutul lunii octombrie. Noi în coaliția majoritară suntem 53 de deputați, dar este greu să programam ca toți să fie prezenți, pentru că sunt deputați care merg în deplasare, cineva e bolnav sau apare o altă problemă și atunci e mai complicat”, a menționat Oleg Bodrug.

Și liberal-democrații cred că există șanse ca deputații să se întrunească în plen. ”Eu nu pot să spun dacă ne vom întruni sau nu, dar cred că există toate șansele. Eu sunt gata să merg la ședințe. În orice caz, proiectele nu se pierd. Viitorul Parlament le va pune în ordinea de zi și ele vor fi supuse dezbaterilor. Dar repet, actualul Parlament se poate întruni oricând în ședință pentru a discuta și vota aceste proiecte”, a spus liberal-democratul Tudor Deliu, pentru Realitatea.md.

Deputații au revenit din vacanță pe 8 septembrie, iar de atunci până astăzi s-au întrunit într-o singură ședință în plen, pentru a fi prezentate proiectele pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Însă, în această sesiune, de toamnă, deputații nu s-au întrunit în nicio ședință în care să dezbată proiecte sau să adopte legi, așa cum se programa-se în primăvară.

Actualul Legislativ urmează să fie dizolvat, pentru că pe 28 noiembrie se împlinesc patru ani de la ultimele alegeri parlamentare. Astfel, pe 30 noiembrie, toți cetățenii sunt chemați din nou la vot, pentru a alege un nou Parlament. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7760 0.0000%
USD USD 18.0446 0.0000%
RUB RUB 0.2313 0.0000%
RON RON 4.0914 0.0000%
UAH UAH 0.6405 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile