Logo Realitatea.md

Șeful adjunct din cadrul INI, reținut în dosarul „mita de 200 de mii de euro”, și-a recunoscut vina. Dosarul a fost trimis în instanță!

23 Aprilie 2018, 15:34 // Societate

Procuratura Anticorupție anunță despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în judecată a dosarului în privința unui factor de decizie din cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI) al Inspectoratului General de Poliție, învinuit de trafic de influență.

Presa a scris că este vorba despre Valentin Samoil, șef-adjunct al Direcției Crimă Organizată din cadrul INI. Temei pentru urmărirea penală a servit denunțul agentului economic implicat.

Captură video: prime.md

În fapt, acționând cu intenţie directă, acesta a pretins suma de 200.000 euro de la un agent economic, firma căruia figura într-un dosar de evaziune fiscală. În schimbul sumei menționate, prevalându-se de funcția pe care o deține, funcționarul susţinea că va influența ofițerii de investigație și procurorii din cadrul oficiului Ciocana, care efectuau urmărirea penală în cauza respectivă, în cadrul căreia erau reținuți administratorii agentului economic învinuit de evaziune fiscală.

În concret, a promis să asigure eliberarea acestora din detenție, cu ulterioara scoatere de sub urmărire penală și clasarea cauzei penale. În cadrul urmăririi penale, procurorul a înaintat către IGP un demers de suspendare din funcție a factorului de decizie vizat.

Acesta și-a recunoscut pe deplin vinovăția, încheind cu procurorul un acord de recunoaștere a vinovăției, fapt ce a permis disjungerea cauzei din dosarul de bază și expedierea în instanța de judecată pentru examinare în procedură specială.

Astfel, dacă Valentin Samoil va fi găsit vinovat de către instanța de judecată, pentru acțiunile săvârșite, riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 100.000 de lei la 150.000 de lei sau închisoare de până la 5 ani.

Realitatea.md amintește că în această iarnă, pe caz, au fost reținute în total cinci persoane, printre care doi procurori din cadrul Procuraturii municipiului Chişinău, oficiul Ciocana - Eugen Tifoi și Roman Clim; un ofiţer superior de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliţie Ciocana; precum şi un civil (fost poliţist).

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5946 -0.7205%
USD USD 17.1423 0.1472%
RUB RUB 0.2555 -0.0391%
RON RON 4.1855 -0.8034%
UAH UAH 0.6088 -0.0657%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile