Logo Realitatea.md

Sergiu Brînza și Viorel Berliba, suspecți în dosarul „tezelor de doctorat”, transferați în arest la domiciliu

25 Octombrie 2018, 14:28 // Societate

Curtea de Apel a modificat măsura preventivă în privița Sergiu Brînza și Viorel Berliba - decanului Facultății de Drept din cadrul USM și, respectiv, avocatul și conducător de teză - învinuiți în dosarul „tezelor de doctorat”. 

Astfel, aceștia au fost transferați din arest preventiv în arest la domiciliu.

Foto: Viorel Berliba; Sergiu Brînza

Realitatea.md amintește că, anterior, Judecătoria Chișinău a emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele atât al lui Sergiu Brînza, cât și al lui Viorel Berliba, la demersul procurorilor anticorupție.

Cei doi au fost reținuți, la 9 octombrie, de către ofițerii și procurorii anticorupție. 

Conform materialelor cauzei, doctorul habilitat în drept și conducătorul de doctorat, fiind membru al comisiei de susținere publică a tezelor de doctorat, instituite în cadrul USM, ar fi oferit decanului Facultății de Drept a USM, în luna august curent, în mai multe tranșe, mijloace bănești ce nu i se cuvin.  

Membrul Comisiei de doctorat ar fi acționat în interesul a doi studenți doctoranzi, dar și în interes propriu, deoarece urma să fie evaluat satisfăcător de către Consiliul Științific și remunerat pentru desfășurarea calitativă a activității de conducător de doctorat.

Decanul facultății, în schimbul banilor, urma să faciliteze susținerea tezelor de doctorat de către cei doi doctoranzi. În urma descinderilor, procurorii și ofițerii anticorupție au ridicat mijloace tehnice, purtători de informație și mai multe teze de doctorat.

Unul dintre cei doi doctoranzi ar fi deputatul PSRM Adrian Lebedinschi. Parlamentarul a declarat, însă, că el nu este implicat în acțiuni de corupție, dar nu exclude că acțiunile procurorilor să fie îndreptate împotriva lui.

De menționat că, după două săptămâni, și soția lui Sergiu Brînza - judecătoarea Liubovi Brînza de la Curtea de Apel Chișinău - a fost reținută într-un alt dosar. Actualmente, ea se află în arest preventiv în izolatorul CNA pe un termen de 30 de zile, în urma hotărârii Judecătoriei Chișinău.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0787 0.0000%
USD USD 18.0329 0.0000%
RUB RUB 0.2785 0.0000%
RON RON 4.2187 0.0000%
UAH UAH 0.6843 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile