Logo Realitatea.md

Servicii comunitare integrate, la nivel național! Memorandumul dintre Ministerul Sănătății și ONG-urile din domeniu, semnat azi

16 Iunie 2017, 14:53 // Societate

Memorandumul dintre Ministerul Sănătății și organizațiile prestatoare de îngrijiri comunitare a fost semnat azi. Potrivit Ministerului Sănătății, acesta este primul pas spre extinderea serviciilor comunitare integrate la nivel național

Foto simbol

„În prezent, serviciile comunitare sunt oferite de mai multe organizații neguvernamentale și instituții medicale. Doar zece la sută dintre prestatori dispun de echipe interdisciplinare, din care fac parte medici, asistenți medicali, asistenți sociali, lucrători sociali, preoți și voluntari.  În celelalte cazuri,  îngrijirile la domiciliu sunt acordate separat de asistenți medicali sau lucrători sociali”, explică reprezentanții Ministerului Sănătății.

Organizațiile și instituțiile care oferă servicii comunitare sunt contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). Compania alocă însă surse financiare  doar pentru îngrijiri medicale la domiciliu.  Costurile pentru serviciile de îngrijiri sociale la domiciliu sunt acoperite de prestatori, cu suportul donatorilor.

În aceste condiții,  serviciile comunitare integrate nu pot fi extinse și dezvoltate.  Ca urmare, mai mulți bătrâni bolnavi sau persoane cu nevoi speciale nu au acces la îngrijiri medico-sociale la domiciliu.

Ministerul Sănătății și Rețeaua organizațiilor prestatoare de servicii comunitare își propun să sporească accesul cetățenilor la îngrijiri medico-sociale la domiciliu și să îmbunătățească calitatea acestora. Pentru început, vor fi identificate toate persoanele care necesită servicii comunitare integrate. Ulterior, vor fi evaluate cheltuielile necesare pentru acordarea  îngrijirilor la  domiciliu.  

În prezent, CNAM alocă pentru  o vizită de îngrijire medicala la domiciliu 131 de lei. În realitate, costul unei vizite este de cel puțin 200 de lei.

Ministerul Sănătății și Rețeaua organizațiilor prestatoare de servicii comunitare vor elabora standarde de calitate pentru prestarea îngrijirilor medico-sociale integrate la nivel național. În acest context, costul unei vizite de îngrijiri la domiciliu va fi ajustat la necesitățile reale ale beneficiarilor. De asemenea, va fi extinsă lista cu medicamente și produse parafarmaceutice noi pentru bolnavii care necesită îngrijiri medico-sociale la domiciliu.

Memorandumul mai prevede instruirea persoanelor care doresc să acorde îngrijiri medico-sociale la domiciliu și simplificarea procedurii de instituire a acestor servicii.

În anul 2017, CNAM a alocat peste nouă milioane de lei a alocat pentru prestarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.8632 -0.2128%
USD USD 16.7133 -0.3250%
RUB RUB 0.2963 0.4407%
RON RON 4.4757 -0.2252%
UAH UAH 0.6196 -1.0540%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
05 feb, 09:27 //

SCANDALOS! Radu spune că l-a prins pe Moldovanu ospătându-se la Spitalul nr. 1: „N-am văzut așa chef în viața mea”. Reacția șefului de la Sănătate (VIDEO)

13 feb, 09:26 //

UPDATE: Șapte persoane, reținute în total, după ce CNA și procurorii anticorupție „au răscolit” probe prin Primăria Capitalei (VIDEO)

02 feb, 15:00 //

Foto simbol: Deschide.md Cum se simte fostul „avocat-vedetă” Valerian Mânzat în închisoare și cum s-a adaptat la condiţii, după un an de detenţie

09 feb, 18:01 //

Interceptările AUDIO dintre medicii și agenții de vânzări de medicamente, reținuți azi de CNA! „Și «denghi», fa, 200 de lei?”

09 feb, 13:07 //

Foto simbol UPDATE: Se înțelegeau între ei, ca să scoată bani „negri”. 20 de angajați în domeniul sănătății riscă pușcărie!

15 feb, 11:40 //

LIVE! Declarația președintelui PCRM, Vladimir Voronin de la tribuna Parlamentului

03 feb, 15:16 //

Accident grav cu implicarea unui BMW, pe traseul Chișinău-Dubăsari: Un polițist, tamponat violent (FOTO)

26 ian, 14:57 //

Foto simbol EXCLUSIV! Dezvăluiri incendiare despre ilegalitățile din Bălți: Dovezi cu implicarea lui Renato Usatîi la organizarea referendumului (VIDEO/AUDIO)

22 ian, 10:23 //

Foto: Facebook Jurnalista rusă, oprită pe Aeroportul din Chișinău, despre situația din R. Moldova: „Țara copiilor părăsiți!” (VIDEO)

29 ian, 09:18 //

Foto: crimemoldova.md O mașină a Primăriei Chișinău, zărită lângă blocul în care locuiește o șefă aflată în concediu de maternitate. Silvia Radu a investigat cazul (VIDEO)