Logo Realitatea.md

Serviciile secrete americane, despre acțiunile Rusiei în raport cu SUA, situația din Ucraina și comentarii despre Republica Moldova (DOC)

14 Februarie 2018, 16:22 // Actualitate

Riscul conflictelor interstatale, inclusiv dintre marile puteri, va fi mai mare ca oricând în următorul an, iar cele mai mari amenințări la adresa conflictului interstatal regional vor proveni din Coreea de Nord și Arabia Saudită. Tensiunea va crește în multe țări, iar activitățile teroriste și extremiste violente vor evolua și vor continua să fie o amenințare gravă. Toate aceste concluzii se găsesc într-un raport al serviciilor secrete din SUA, emis marți, 13 februarie, care abordează şi câteva republici ex-sovietice, printre care Republica Moldova și Ucraina. 

Documentul, prezentat de către Dan Coats, directorul Serviciului Național de Informații din SUA, arată că în următorul an, serviciile de securitate din Federația Rusă vor disemina informații false prin intermediul agențiilor media rusești și prin intermendiul conturilor false de pe rețelele sociale pentru a răspândi viziuni anti-americane și pentru a exacerba diviziunile sociale și politice din SUA. Mai mult, Rusia ar vrea să se implice în alegerile parțiale americane din 2018 și va încerca să se implice în algerile parțiale americane de anul acesta.  

”În anul următor, serviciile de informaţii şi de securitate din Rusia vor continua să pună la încercare infrastructura SUA şi a aliaţilor săi, precum şi să întreprindă alte acţiuni împotriva SUA, NATO şi a aliaţilor. Alegerile parţiale americane sunt o potenţială ţintă a operaţiunilor ruseşti de influenţare”, se arată în raportul serviciilor secrete americane.

Dan Coats a afirmat că Rusia și-a accelerat eforturile de răspândire a știrilor false.

Totodată, riscul conflictului, în mod special cu țara condusă de Kim Jong-un, Coreea de Nord, este la cel mai ridicat nivel de la sfârșitul Războiul Rege, trabsnut serviciile secrete din SUA. De asemenea, rivalitatea dintre Iran și Arabia Saudită destabilizează Orientul Mijlociu. Pericolul reprezentat de armele de distrugere în masă este și el în ascensiune, mai arată raportul serviciilor secrete americane.

Potrivit raportului, Rusia nu a abandonat planurilede a distruge Ucraina și a o priva de un viitor european. Americanii așteaptă ca, anul viitor, Rusia să desfășoare în privința Ucrainei mai multe operațiuni ”ciudate” și ”distrugătoare”. Mai exact, vor avea loc anumite acțiuni de destabilizare a situației sociale, economice și politice din Ucraina.

La capitolul ”Republica Moldova”, documentul conține un alineat scurt, în care este menționat despre alegerile planificate în toamna acestui an. Astfel, ”Coaliția de guvernământ a Republicii Moldova - dacă nu este înfrântă în alegerile planificate pentru luna noiembrie - va încerca probabil să reducă influența Rusiei și să mențină un front de reformă europeană, evitând în același timp schimbările care ar putea duce la pierderea puterii deținută de coaliție. Actualul guvern al Republicii Moldova probabil va avansa în implementarea Acordului de asociere al UE împotriva voinței președintelui pro-rus și susținut de Rusia - Igor Dodon. Vor continua negocierile de soluționare a conflictului transnistrean, dar progresul probabil va fi limitat la probleme mici”. 

Raportul integral poate fi găsit AICI. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4029 0.5050%
USD USD 17.1244 -0.0455%
RUB RUB 0.2588 1.1333%
RON RON 4.0932 0.5626%
UAH UAH 0.6301 0.1590%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile