Logo Realitatea.md

Serviciul Vamal al Republicii Moldova, dotat cu cinci scanere performante de control vamal, cu suportul Guvernului SUA

04 Decembrie 2017, 20:10 // Actualitate

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a fost dotat cu cinci scanere performante de control vamal non-intruziv. Componentele scanerelor au fost cumpărate cu suportul Guvernului SUA și au costat 1,3 milioane dolari.

Asigurarea securității economice și transfrontaliere a statutului reprezintă o prioritate de bază a Serviciului Vamal, iar în îndeplinirea acestei misiuni nu ne putem lipsi de instrumentele și mecanismele de control necesare. Provocările aferente acestui domeniu ne determină să depunem eforturi susținute în eficientizarea activității antifraudă și ne bucurăm să beneficiem în continuare și de susținerea partenerilor de dezvoltare, deoarece, de cele mai multe ori, anume această asistență accelerează implementarea celor mai novatoare practici și instrumente de securizare.”, a declarat în acest context Vitalie Vrabie, directorul general al Serviciului Vamal.

La rândul său, Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, James Pettit a menționat că: „Prelungirea perioadei de exploatare a scanerelor mobile cu raze X ale Serviciului Vamal este un exemplu excelent de parteneriat cu Republica Moldova pentru securizarea frontierei, prevenirea proliferării armelor de distrugere în masă și facilitarea comerțului.”

Importanța consolidării capacităților instituționale ale Serviciului Vamal în domeniul asigurării securității regionale a fost evocată și de către ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, care a precizat: „Elementul principal al echipamentelor de scanare este securizarea transfrontalieră prin prevenirea și stoparea acțiunilor ilegale la transportarea mărfurilor. Cele cinci scanere donate de Guvernul SUA vor ușura munca vameșilor în deservirea fluxului de autocamioane, ce traversează în ambele sensuri frontiera de stat, necesare pentru detectarea traficului ilicit de mărfuri în lupta împotriva contrabandei. Datorită faptului că scanerele sunt mobile, în caz de necesitate, acestea vor fi dislocate şi la alte posturi vamale.”

Eficiența aplicării echipamentelor de scanare în cadrul controlului vamal este demonstrată și de datele statistice deținute. Astfel, în perioada anului 2016 și primele 11 luni ale anului curent, având funcționale doar două echipamente de scanare (posturile vamale Giurgiulești și Leușeni), Serviciul Vamal a prevenit 168 de tentative de trecere peste frontiera vamală a diferitor tipuri de bunuri de larg consum nedeclarate sau de contrabandă, în valoare totală de aproximativ 5,3 mln lei.

Livrarea și substituirea/instalarea părților componente pentru scanerele mobile au fost realizate în cadrul Programului EXBS, finanțat de Guvernul SUA. Implementarea respectivului program este efectuată în baza Acordului interguvernamental între SUA și Republica Moldova cu privire la cooperarea în vederea facilitării acordării asistenței, semnat la Chișinău în data de 21 martie 1994.

Tot în cadrul aceluiași program, angajații Serviciului Vamal au fost instruiți în domeniul citirii imaginilor X-Ray, generate de softul electronic SIMFOX, care permite simularea diferitor cazuri de depistare a obiectelor tăinuite de la controlul vamal.

Softul electronic de instruire SIMFOX a fost donat Serviciului Vamal de către Ambasada SUA în Moldova, sub egida căreia au fost organizate numeroase sesiuni de instruire privind detectarea armelor convenționale și de distrugere în masă, precum și a altor mărfuri de contrabandă sau cu dublă destinație.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2560 -0.3002%
USD USD 16.4677 0.2435%
RUB RUB 0.2681 -0.2604%
RON RON 4.3476 -0.3347%
UAH UAH 0.6290 0.4151%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile