Logo Realitatea.md

Cum se protejează dreptul proprietății intelectuale la noi în țară. AGEPI a venit cu un raport (VIDEO/DOC)

21 Martie 2018, 12:51 // Societate

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), în comun cu Serviciul Vamal a lansat astăzi cel de-al VI-lea Raport național privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Foto: agepi.gov.md

Potrivit directorului (AGPI), Lilia Bolocan, raportul dat prezintă o colecție de date care au fost colectate de la instituțiile cu funcție de control, unde este indicat acțiunile responsabililor pentru a preveni lezarea dreptului de proprietate intelectuală, precum și alte chestiuni ce ține de protejarea titularilor de drept autohtoni și internaționali.

„Un pilon de bază al respectării proprietății intelectuale este educarea și informarea publică a societății despre acest drept. Printre activitățile de bază în realizarea acestui scop au fost organizate 63 de seminare, ateliere de lucru în cadrul instituțiilor academice, la biblioteci și universități, unde s-a discutat despre respectarea dreptului proprietății intelectuale. De asemenea, pe parcursul anului 2017 au fost instruite 222 de persoane, dintre care 133 judecători, 73 procurori, 11 formatori și cinci consultanți ai Cancelariei de Stat. În prezent suntem în proces de elaborare a unui Cod de etică și conduită pentru mandatarii autorizați. Concomitent lucrăm și la modificarea legislației la capitolul certificării și înregistrării produselor autohtone, fapt ce va favoriza respectarea principiilor proprietății intelectuale”, a spus Bolocan.

La rândul său, directorul general al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a menționat că  raportul dat oferă posibilitatea „să vedem la ce capitol suntem pentru a asigura dreptul proprietății intelectuale în Republica Moldova.

„Pe parcursul ultimului an, Autoritatea Vamală, a întreprins mai multe acțiuni pentru a asigura dreptul la proprietate intelectuală. În acest sens pe parcursul anului trecut au fost instruiți 381 angajați vamali și organizate diferite ședințe de lucru cu reprezentanții AGPI și EUBAM. În anul 2017 au fost reținute 41 de loturi de mărfuri succeptibile de lezare a dreptului de proprietate intelectuală, cu șase mai mult față de anul 2016. Valoarea lotului a fost estimată la 1, 7 milioane lei. Jumătate din toate bunurile reținute reprezintă articole vestimentare și de încălțăminte, urmate de jucăriile pentru copii. Aceste produse aveau ca destinație țări precum Ucraina, Turcia și China. Este lesne de înțeles că pentru a combate traficul cu produse contrafăcute este importantă implicarea titularilor de drept a brandurilor, precum și a cetățenilor”, a afirmat Vrabie.  

Raportul a fost elaborat de către AGEPI, cu suportul informațional al autorităților publice din Republica Moldova responsabile de asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală, și anume: Serviciul Vamal, Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne și Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței. Publicarea raportului se încadrează în eforturile autorităților publice de a dezvolta un sistem echilibrat de protecție a proprietății intelectuale, în conformitate cu Strategia națională în domeniul proprietății intelectuale până în anul 2020.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4776 -0.4009%
USD USD 17.2651 -0.2865%
RUB RUB 0.2426 0.7475%
RON RON 4.0238 -0.4724%
UAH UAH 0.6398 -0.0469%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile