Logo Realitatea.md

Și-au încercat norocul încă o dată! Cu ce emoții au ieșit absolvenții de liceu după sesiunea suplimentară de Bacalaureat (VIDEO)

17 Iulie 2017, 22:54 // Societate

La centrele de BAC emoțiile au fost mai mari decât niciodată. Absolvenții de liceu, care nu au reușit să susțină testele la Bacalaureat în sesiunea de bază și au venit, astăzi, să-și încerce norocul în cea suplimentară. Primul examen a fost la limba și literatura română pentru absolvenții instituțiilor cu predare într-o altă limbă.

Embed:

Tinerii spun că testul la limba și literatura română din sesiunea suplimentară a fost mai complicat decât cel inițial. Totuși, ei speră că vor avea o notă de trecere, întrucât, de această dată, s-au pregătit mai bine. 

- Timp de o săptămână am studiat toată literatura română. Am făcut și ore suplimentare.

- A fost greu, mai greu decât primul examen. Eu am făcut ore suplimentare cu un profesor.
- Cum credeți, ce notă veți avea?
- Sper că, măcar, un cinci voi primi. Sper ca l-am susținut. Vreau să scap de acest examen.

- Am susținut toate examenele, cu excepția celui la limba și literatura română. Am făcut contestare, dar nu mi-a fost majorată nota. M-am pregătit de data aceasta.
- Cum v-ați pregătit?
- Am repetat, am fost la ore suplimentare la profesoara mea.

Itemul de foc al testului a fost romanul "Frunze de Dor" scris de Ion Druță. Unii au recunoscut că nu au citit această lucrare. 

- Nu am scris nimic, pentru că nu am citit această lucrare.

- Este vorba despre personajul pe nume Gheorghe. El avea o iubită. Lui îi plăcea să ducă o viață obișnuită, să lucreze pământurile pe care le avea, iar iubita lui voia o altă viață.

Deși au scris examenul la limba și literatura română, tinerii recunosc că nu prea o cunosc. Candidații spun că cele câteva ore de română de la școală au fost prea puține. 

- Cum vorbesc eu în limba română? Rău. Foarte rău. Înțeleg ce mă întrebați, dar nu pot răspunde.

- Vorbesc rău, dar scriu bine. Eu am studiat puțin, iar majoritatea prietenilor mei vorbesc în limba rusă și nu am posibilitatea să învăț limba română.

- Cunoști limba româna?
- Nu prea.
- De ce nu ai învățat-o?
- Am fost leneș, dar iată acum viața mă impune să o învăț.

La sesiunea suplimentară de bacalaureat participă candidații care au luat note insuficiente în sesiunea de bază sau au absentat din motive întemeiate. În total, la sesiune suplimentară de BAC participă peste 4 400 de candidați. Pe 18 iulie va fi susținut testul la limba de instruire, pe 19 iulie - la limba străină, iar pe 20 iulie va avea loc examenul la disciplina de profil. O zi mai târziu, pe 21 iulie va avea loc examenul repetat la disciplina la solicitare, iar pe 24 iulie absolvenții găgăuzi și bulgari vor scrie testul la limba maternă.

Citeste tot despre: BAC, sesiune suplimentară, Vox
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6439 0.2240%
USD USD 16.6741 0.3122%
RUB RUB 0.2681 -0.0373%
RON RON 4.2412 0.2221%
UAH UAH 0.6378 0.4251%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile