Logo Realitatea.md

SIS, „de vorbă” cu societatea civilă despre proiectul Concepţiei securităţii informaţionale a Republicii Moldova (FOTO)

05 Decembrie 2017, 15:27 // Societate

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) se află în dialog cu societatea civilă privind proiectul Concepţiei securităţii informaţionale a Republicii Moldova. Astfel, la una din întrunirile organizate au participat: Igor Boţan, preşedinte al Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova, Alexandru Balan, director adjunct al SIS, reprezentanţi ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi ai societăţii civile.

Foto: sis.md

Participanţii s-au expus pe marginea proiectului Concepţiei securităţii informaţionale a Republicii Moldova. Au fost abordate aspecte privind îmbunătăţirea proiectului şi ajustarea acestuia în conformitate cu realităţile constatate. Reprezentanţii societăţii civile au evocat unele exemple de bune practice internaţionale şi au adus argumente privind propunerile înaintate, încât documentul de politici să fie compatibil cu cele din legislaţia comunitară dar, în acelaşi timp, să răspundă riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii informaţionale în spaţiul mediatic.

Reieşind din faptul că prezentul proiect are o importanţă deosebită pentru crearea sistemului securităţii informaţionale în Republica Moldova, Serviciul de Informaţii şi Securitate apreciază eforturile depuse şi implicarea activă a societăţii civile în dezvoltarea şi promovarea culturii de securitate.

Concepția stabileşte într-o formulă nouă normele ce reglementează scopul și obiectivele de bază în domeniul securităţii informaţionale a Republicii Moldova, principalele ameninţări la securitatea informaţională și metodele de cunoaştere, prevenire şi contracarare a acestora, direcţiile strategice şi tactice pe care statul urmează să le realizeze. Documentul prezintă autoritățile implicate în asigurarea și soluţionarea sarcinilor în domeniul securităţii informaţionale. De asemenea, sunt prezentate direcțiile de cooperare internaţională pe acest segment.

Concepţia va servi drept bază pentru elaborarea direcţiilor politicii de stat în domeniul asigurării securităţii informaţionale şi a actelor normative corespunzătoare, perfecţionarea şi coordonarea activităţii autorităţilor publice, întocmirea programelor sectoriale, precum şi pentru crearea unui sistem unic de protecţie a informaţiei.

Amintim că proiectul Concepției securităţii informaţionale a Republicii Moldova a fost supus revizuirii urmare a dezbaterilor în prima lectură şi în şedinţa plenară a Parlamentului, din 23 iunie 2017. Desfășurarea dezbaterilor publice a fost susținută de către organizația internațională Freedom House.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.2560 -0.3002%
USD USD 16.4677 0.2435%
RUB RUB 0.2681 -0.2604%
RON RON 4.3476 -0.3347%
UAH UAH 0.6290 0.4151%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile