Logo Realitatea.md

Slusari întreabă PG și CNA dacă a fost deschis dosar penal referitor la cele 70 ha alocate pentru construcția Arenei Chișinău

14 Ianuarie 2020, 14:30 // Politica

Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari a expediat un demers către Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție prin care solicită să fie informat dacă a fost deschis dosar penal în cazul alocării a tocmai 70 ha agricole pentru construcția Arenei Chișinău în comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, dintre care doar 11 ha sunt folosite în cadrul construcției Arenei Naționale.

„Studiul de fezabilitate a fost făcut superficial de către un ONG necunoscut. Concursul a fost organizat de ochii lumii, cu un singur participant din Turcia. În grabă a fost fondată o întreprindere de stat în fruntea cu un consilier al lui Candu (n.r. Andrian Candu, fostul președinte al Parlamentului). A lipsit un calcul elementar în privința recuperării investițiilor în contextul capacității Arenei raportate la numărul de populație din țară”, menționează Alexandru Slusari într-o postare pe Facebook.

Potrivit deputatului, terenul este, cel mai probabil, gajat și, posibil, re-gajat. În opinia sa, există un risc sporit ca statul să rămână în orice moment fără acest teren, valoarea comercială a căruia se estimează minimum la 70 de milioane de euro.

„Solicităm să ne informați dacă este pornit dosar în baza informațiilor expediate de către Ministerul Economiei și Infrastructurii în august 2019 cu referință la construcția Complexului Arena Chișinău, inclusiv exploatarea sau gajarea, re-gajarea terenului de 59 ha din proximitatea construcției, atribuirea căruia pentru acest șantier a fost și rămâne a fi nejustificată”, se spune în demersul adresat CNA și PG.

Vicepreședintele Parlamentului solicită și Ministerului Economiei „claritate cu privire la finalizarea acestei construcției și la soarta terenului adiacent de 59 de hectare”.

Amintim că, Arena Chișinău este construită printr-un parteneriat public-privat, cu o capacitate de până la cinci mii de locuri și spații pentru activități sportive, culturale, zonă de antrenamente, piscină olimpică, club de tenis, precum și expoziții, conferințe și întruniri. Procuratura Anticorupție anunța în octombrie 2019 că desfășoară cercetări pe faptele pretinse a fi ilegale la realizarea contractului de parteneriat public-privat pentru proiectarea și construcția Arenei în extravilanul comunei Stăuceni din municipiul Chișinău. Până acum, s-a comunicat doar că au fost audiate mai multe persoane.

La mijlocul lunii decembrie 2019, autoritățile anunțau că Arena Chișinău va fi dată în exploatare la sfârșitul lunii aprilie a anului curent. Potrivit Ministrului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, recepționarea obiectivului și darea în exploatare poate avea loc doar în momentul în care va fi asigurată funcționarea acestuia conform destinației generale și nicidecum pe părți.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2607 0.3867%
USD USD 17.8258 0.3033%
RUB RUB 0.2763 -0.8256%
RON RON 4.0097 0.0724%
UAH UAH 0.7287 -0.0823%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”

16 feb, 13:33 //

Foto Simbol Prima declarație a deputatului democrat, pentru presa română, referitor la tragicul incident produs în această dimineață