Logo Realitatea.md

Socialiștii vor o nouă lege privind funcționarea limbilor pe teritoriul țării, cu scopul de-a apăra statutul limbii ruse

05 Iunie 2018, 14:57 // Politica

Fracțiunea Partidului Socialiștilor a creat un grup de lucru pentru elaborarea unui nou proiect de lege privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova, după ce ieri, Curtea Constituțională, a declarat „învechită” legea privind funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, adoptată la 1 septembrie 1989.

Potrivit PSRM, proiectul de lege va avea la bază trei teze:

- Limba de stat a Republicii Moldova este moldovenească (în conformitate cu art. 13 al Constituției RM).

- Limba rusă va primi statutul oficial de limbă de comunicare între națiuni, limbă în care vorbesc peste un milion de cetățeni ai Moldovei (art. 7 al Constituției RM).

- Protecția și garantarea diversității lingvistice și culturale pe întreg teritoriul republicii (Constituția RM).

În opinia socialiștilor, acest proiect de lege, care urmează să fie elaborat, după care înregistrat în Parlament, supus dezbaterilor societății civile, Comisiilor parlamentare și apoi în plenul Legislativului, „este unicul scenariu posibil pentru asigurarea și fortificarea poporului multinațional moldovenesc. Este cea mai importantă condiție pentru respectarea drepturilor cetățenilor Moldovei. Este o normă obligatorie pentru viitoare integrarea a celor două maluri ale Nistrului într-o societate comună”, se arată într-o declarație a PSRM.

Amintim că, ieri, Curtea Constituțională, a examinat o sesizare a unui grup de deputați liberali, privind constituționalitatea legii funcţionării limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, adoptată la 1 septembrie 1989. CCM a constatat că această lege este „învechită”, iar însăși denumirea legii reflectă o realitate depășită, deoarece Republică Sovietică Socialistă Moldovenească nu mai există din 23 mai 1991, când numele statului s-a modificat în Republica Moldova.

Dodon e nemulțumit de decizia Curții Constituționale privind funcționalitatea limbilor vorbite în RSS Moldovenească și atacă PL-ul

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 18.9987 0.4664%
USD USD 16.6839 0.2723%
RUB RUB 0.2474 -0.3223%
RON RON 4.0796 0.5422%
UAH UAH 0.6009 0.3339%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
30 iul, 17:46 //

UPDATE: CNA și PA au găsit noi sume colosale, pe lângă cele din birou, acasă la șeful de secție de la CRDM reținut în dosarul „tomografiei” (FOTO)

02 aug, 13:38 //

Jucării, fotografii 18+, prezervative! Ce au găsit acasă la avocatul din Chișinău învinuit de trafic de copii (VIDEO)

07 aug, 07:01 //

Foto: captura video (video) Marina Tauber, primarul comunei Jora de Mijloc, filmată în timp ce agresează cu mătura un jurnalist ”Radio Orhei”

31 iul, 14:50 //

Foto: zdg.md Milioane de lei în birou și la bancă, dar... Casa modestă în care locuiește medicul șef din dosarul „tomografiei” (FOTO)

08 aug, 11:12 //

Grupare criminală, dirijată de un fost angajat al poliției, deconspirată. PCCOCS și INI au oferit detalii „din culise” (VIDEO)

26 iul, 11:30 //

Foto simbol: anta.gov.md UPDATE: Descinderi matinale PA+CNA, prin Chișinău: În total, pe dosar, sunt 10 persoane bănuite. DETALII!

26 iul, 08:08 //

Jizdan, la cros cu noaptea-n cap! Ministrul de Interne a dat live pe Facebook de pe terenul de sport (VIDEO)

01 aug, 15:14 //

Filip vrea ”capul” șefilor de la PTF și Vama Leușeni: Decizia, luată în urma unor vizite inopinate (VIDEO)

30 iul, 13:53 //

Foto: Facebook/Igor Dodon Ce a răspuns Dodon când a fost întrebat de unde a luat bani pentru monumentul instalat în Rusia, în semn de prietenie dintre Petru I și Dimitrie Cantemir (FOTO)

31 iul, 10:07 //

Interceptările AUDIO dintre doi suspecți din dosarul „Tomografiei”: „E cam tâmpită! Poate o fac oficial? Cum credeți, e periculoasă?..” (AUDIO)