Logo Realitatea.md

Societatea civilă de Ziua Mondială a Justiției Sociale: 90% din instituțiile publice, inaccesibile pentru persoanele cu nevoi speciale (VIDEO)

20 Februarie 2017, 19:22 // Societate

Nu doar responsabilii din justiție sunt acuzați de tergiversare. Societatea civilă constată că 90 la sută din instituțiile publice din țară rămân inaccesibile pentru persoanele cu nevoi speciale. Deși avem o lege care specifică obligațiunea statului de a garanta accesul în clădiri, autoritățile rămân surde la nevoile acestei categorii de oameni. Concluziile au fost făcute în cadrul audierilor publice asupra executării Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.

Embed:

„Dreptul și obligația statului de a garanta accesul persoanelor cu dizabilități la aceste bunuri, la aceste obiective, sunt declarate și prevăzute în foarte multe acte legislative. Noi am constatat că după patru ani de când a fost implementată această lege mai multe lucruri rămân a fi declarative”, a menționat președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Oxana Domenti.

Societatea civilă este de părere că Republica Moldova are o legislație bună în ce privește asigurarea accesibilității la infrastructura drumurilor, transportul public sau în instituții. Totuși, buchia legii nu este respectată, spun ei. Astfel, cei care se ciocnesc zi de zi cu această problemă sunt de părere că funcționarii care ezită să acționeze trebuie să fie trași la răspundere.

„În mare parte, putem spune că 90% instituțiile din republică nu sunt accesibile pentru persoanele cu dizabilități și locomotorii, dar și alte tipuri de dizabilități. Chiar și acele condiții de accesibilitate la moment în formă de șine sau de rampe nu asigură condițiile de accesibilitate. Cei care sunt responsabili de a crea condiții de accesibilitate în mare parte nici nu știu ce înseamnă asta”, a menționat președintele Asociației „Motivație”, Igor Mereacre.

„Legile sunt, dar nu sunt aplicate adesea de către autoritățile publice. Autoritățile publice sunt cumva impuși prin inițiativele societății civile pentru a fi respectată legea deși asta trebuie să fie inițiativa în primul rând de la autoritate propriu-zis pentru că statul și-a asumat anumite responsabilități odată cu ratificarea convenției ONU privind persoanele cu dizabilități”, a menționat, la rândul său, directorul executiv al Centrului de Asistență pentru Persoanele cu Dizabilități, Vitalie Meșter.

Audierile publice asupra executării Legii privind incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități au fost organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Justiției Sociale.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 0.0000%
USD USD 16.9702 0.0000%
RUB RUB 0.2588 0.0000%
RON RON 4.1895 0.0000%
UAH UAH 0.6052 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile