Logo Realitatea.md

Spații pentru control, birouri și echipamente moderne pentru vameși și polițiști de frontieră! Palanca, din interior (GALERIE FOTO)

29 Decembrie 2018, 06:35 // Societate
// Autor:  
Elena Putregai

Cu trei luni în urmă, punctul de trecere comun Palanca-Maiaki-Udobnoe era încă un adevărat șantier... Atunci, muncitorii descărcau și montau zgomotos materialele de construcție, dar într-un final, în ajun de Revelion, a fost anunțată ceremonia de deschidere prezidată de oficialități din Republica Moldova și Ucraina.

S-a muncit, în total, 18 luni, ca punctul să devină unul cu o infrastructură modernă, or este vorba despre circa 1.700 de camioane de materiale, 14.000 de tone de beton, 2.500 de tone de asfalt, 5.600 de tone de nisip, 8.000 de tone de pietriș, 83.000 de cărămizi și 43 km de cablu!

Astfel, patru autorități de frontieră și vamale din Republica Moldova și Ucraina își vor desfășura activitatea pe un teritoriu de 2,6 hectare, care include o clădire administrativă modernă cu trei etaje, peste 30 de birouri pentru angajații Poliției de Frontieră și Serviciului Vamal din Republica Moldova și Ucraina, spații special amenajate pentru controlul mărfurilor, autoturismelor și camioanelor.

Cu sprijinul UE, toate încăperile au fost dotate cu echipamente moderne, necesare pentru activitatea vameşilor şi poliţiştilor de frontieră, tehnică de calcul şi mobilier.

Punctul de trecere a fost proiectat şi construit în conformitate cu principiile europene de management integrat al frontierei. Acesta asigură condiţii optime pentru toţi călătorii care îl vor traversa, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, solicitanții de azil, antreprenori.

În premieră, a fost construit un post de control pietonal pentru oamenii care au terenuri agricole după şoseaua Odesa-Reni. Prin acest post, frontiera va putea fi traversată pe jos sau cu bicicleta.

La Palanca, sătenii merg la prășit cu pașaportul în buzunar. Cum cazul lor ar putea deveni o istorie de succes (FOTO)

Noul punct de trecere este legat de șoseaua șoseaua Odesa – Reni de un drum nou de acces pentru construcția căruia Guvernul Republicii Moldova a alocat suplimentar 630.000 euro. Acesta dispune de iluminare stradală şi are trei benzi de circulație.

Punctul de trecere Palanca va dispune de un drum de acces spre șoseaua Odesa - Reni

Acum, autoritățile estimează că, datorită controlului comun la frontieră, va fi diminuată corupţia la frontieră. Mai mult, traficul se va fluidiza, toate procedurile de control urmând să dureze mai puţin de 10 minute.

Totodată, dacă până în prezent aproximativ 600.000 de persoane traversau anual frontiera prin punctul Palanca, numărul acestora s-ar putea dubla. Va crește și numărul vehiculelor care trec frontiera prin acest punct, iar rândurile de la frontieră vor rămâne în trecut.

Punctul de trecere a frontierei de la Palanca este situat la frontiera de sud-est a Republicii Moldova, la aproximativ 140 kilometri de Chișinău. Cu o investiţie de 4,5 milioane de euro din partea Uniunii Europene și 1,68 milioane de euro din partea Guvernul Republicii Moldova, acesta a fost edificat din temelie în cadrul unui proiect implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Actualmente, controlul comun este aplicat în șase puncte de trecere, toate fiind la frontieră cu Ucraina. Este vorba despre "Criva-Mamalîga", "Larga-Kelmențî", "Briceni-Rossoșanî","Giurgiulești-Reni", "Cuciurgan-Pervomaisc" și deja "Palanca-Maiaki-Udobnoe".

De menționat că crearea punctelor comune de trecere a frontierei se înscrie în Acordul de Asociere semnat între Moldova și Uniunea Europeană.

La același subiect:

Inaugurarea noului punct de trecere a frontierei de stat de la Palanca, administrat în comun pe teritoriul ţării noastre de autoritățile din Republica Moldova și Ucraina (VIDEO)

VIDEO Punctul comun de trecere Palanca – simbolul bunei prietenii dintre Moldova și Ucraina – a fost OFICIAL inaugurat. Poroșenko: ”Mulțumesc frumos”

(VIDEO) Declarații de presă după inaugurarea noului punct de trecere a frontierei de stat de la Palanca, administrat în comun de autoritățile din R. Moldova și Ucraina

Filip, întrevedere cu Poroșenko: Termenul de 90 de zile de aflare pe teritoriul Ucrainei va fi extins pentru transportatorii din R. Moldova

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3507 0.3178%
USD USD 17.4143 -0.5443%
RUB RUB 0.2721 0.1104%
RON RON 4.0695 0.2784%
UAH UAH 0.7026 -1.0980%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile