Logo Realitatea.md

Spionajul rusesc cere prelungirea arestului Carinei Ţurcan, acuzată de spionaj în favoarea României

08 August 2018, 20:56 // În lume

Serviciul federal de Securitate (FSB) din Rusia solicită unei instanţe din Moscova să prelungească termenul menţinerii în arest a Carinei Ţurcan, o femeie originară din Republica Moldova, care are cetăţenie română, acuzată de spionaj în favoarea Bucureştiului, informează presa rusă.

Foto: crimerussia.com

Curtea Districtuală Lefortovsky din Moscova „a primit o solicitare din partea organelor de anchetă pentru prelungirea perioadei de arest pentru Ţurcan. Materialele vor fi studiate pe data de 10 august, la ora Moscovei 10:00”, a declarat un purtător de cuvânt al instanţei, precizând că şedinţa va fi una cu uşile închise.

Carina Valerievna Ţurcan, angajată a companiei Inter RAO, este acuzată de încălcarea articolului 276 din codul penal, care se referă la spionaj, în sensul de trădare naţională. În conformitate cu legislaţia din Rusia, acuzaţia de spionaj se aplică numai străinilor, iar Ţurcan riscă până la 20 de ani de închisoare.

Instanţa a aprobat anterior măsura arestului preventiv pe numele Carinei Ţurcan până la data de 13 august.

Carina Ţurcan, originară din Republica Moldova, a renunţat la cetăţenia moldovenească şi deţine cetăţenie română, potrivit unei surse diplomatice, scrie Mediafax.

MAE de la Bucureşti a confirmat oficial că Ţurcan deţine şi cetăţenia română.

Potrivit site-ului companiei, Ţurcan este membră a consiliului de administraţie al companiei Inter RAO din 2012, conducând pentru o perioada divizia geografică Moldova — Ucraina — România, potrivit platformei de stiri Sputnik.

Presa rusă scrie că Ţurcan a fost reţinută şi arestată de agenţii FSB pe 15 iunie. Agenţii au percheziţionat biroul şi locuinţa Carinei Ţurcan, iar „angajaţii companiei (Inter RAO) vor fi interogaţi în procesul penal ca martori”, mai relateză Sputnik. Arestarea ei a fost făcută publică abia pe data de 19 iunie.

Citând surse anonime, cotidianul Kommersant scrie că Ţurcan avea legături cu un om de afaceri care colabora cu serviciile secrete din România, informează site-ul postului Radio Europa Liberă (RFE/RL).

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1610 -0.8379%
USD USD 17.0297 0.0605%
RUB RUB 0.2514 -0.5538%
RON RON 4.1116 -0.8919%
UAH UAH 0.6109 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile